ШТА СМО УЖИВАЛИ, УЖИВАЛИ СМО Гореће асфалт, стиже нови летњи ПАКАО | Жиг Инфо

ШТА СМО УЖИВАЛИ, УЖИВАЛИ СМО Гореће асфалт, стиже нови летњи ПАКАО

Недељу пред нама обележиће топлије време, а за викенд у већини места температура ће достићи и 37 степени. Добра вест је да ће до ове промене доћи постепено.

Први пораст температуре, према најавама Хидрометеоролошког завода, очекује се већ данас, када ће у већини крајева Србије бити сунчано и топлије, а то ће се наставити и наредних дана. Како објашњава метеоролог Ђорђе Ђурић, већ сутра биће од 27 степени до 31 степена, а тропски талас званично почиње у среду.

– Он ће се засигурно задржати до краја седмице, а од петка се очекује температура између 33 и 37 степени. Сунчано и суво време ће се задржати и почетком наредне недеље, а онда средином следеће недеље наступа нови талас падавина – прича Ђурић и додаје да ће тропске температуре пратити и висок степен УВ зрачења, те је неопходна заштита.

Како истиче др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине у Дому здравља “Вождовац”, најављена прогноза и отопљење не би требало да утичу посебно на хроничне болеснике, осим уколико нису у обавези да се радно ангажују.

– Ових дана генерално нема неких посебних жалби, јер се старији чувају код куће, а млађи користе годишње одморе и нису у граду. Проблем је само са онима који проводе време на базену, јер и сам скок температуре у току дана утиче на опште стање. Такође, свуда где је велики број људи на једном месту, као на базенима, претња су гљивична обољења коже и ноктију, а јављају се и инфекције мокраћних путева – прича др Димитријевић.

Опрезно у саобраћају

Иако се у биометеоролошкој прогнози РХМЗ-а наводи да би данашње време могло имати релативно повољан утицај на хронично оболеле особе, истиче се да се известан опрез ипак саветује срчаним болесницима и астматичарима.

– Метеоропатске реакције могуће су у блажој форми. Опрезност се саветује учесницима у саобраћају – данашња је биометеоролшка прогноза.

Милица Рашић    Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо