Шта Универзум сања? | Жиг Инфо

Шта Универзум сања?

„Ништа се не догађа случајно. Овде долазе само прави гости. Ово је херметички круг.“

Тотем, Мермерна жена и Зидарска трилогија само су део Уснулог Универзума Анамарије Миловановић. А шта Он, заправо, сања?

Чини се да сања  дугачак, вијугави ходник са мноштвом врата која читајући отварамо, а сама унутрашњост скривена иза њих зависи искључиво од читаоца и његове спремности да завири у самога себе.  Нећемо стога погрешити ако овом ходнику додамо и Огледала – мотив који се на посебан начин провлачи кроз ову збирку прича.

Приче својом непосредношћу и обиљем фолклорних елемената доводе читаоца пред два кербера, криву историју коју је потребно читати интерактивноМикросову глад,  чак и пред Праву Смрт која се гнуша спровода. Доводи га до рибљег клупка, до духовника који служи (свом) Тотему у брдовитом крају, до Атине и њене плејаде богова, нимфи и вила, па све до удаљеног каменог острва, мушког и женског принципа и идеје о Сопству, док је посебно наглашен митски слој.

Вешта игра архетипским сликама ствара нове углове приступа и разјашњавања текста, где се посебно истиче инсистирање на подсвесном и на универзалним симболима који представљају крајње упориште ових прича. Самим тим, глобални сан добија свој коначни облик у заједничком искуству похрањеном у сваком од нас.

Рекла бих да се намеће питање – сања ли Универзум или УМИРЕ? Одговор се можда крије у исконској близаначкој вези Хипноса и Танатоса. А да ли је (и на који начин) могуће превазићи овај однос – остављам вам да откријете сами у сопственом (Уснулом и Анамаријином) Универзуму.

А Анамаријин ћете свакако наћи на предстојећем Београдском Сајму књига, на штанду ИКЦ „Соларис“!

Петра Вујанић

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Протести су утихли, нису пропали

Фракције настале из скорашњих масовних демонстрација на улицама – „Протест против диктатуре“, „Седам захтева“ и „Културом против диктатуре“… Коментари Коментари