ШТА ВАМ ЈЕ БИТНИЈЕ, ПОЛИТИКА ИЛИ ЉУДСКИ ЖИВОТ? Фондација БУДИ ХУМАН ЗАБРАЊЕНА на неким телевизијама, да није Никола би БИО ЖИВ (ФОТО) | Жиг Инфо

ШТА ВАМ ЈЕ БИТНИЈЕ, ПОЛИТИКА ИЛИ ЉУДСКИ ЖИВОТ? Фондација БУДИ ХУМАН ЗАБРАЊЕНА на неким телевизијама, да није Никола би БИО ЖИВ (ФОТО)

Морал се срозао на најниже гране. Престало је да нас занима оно што је стварно битно. Одговори на како и зашто, изгубили су се негде успут…

Који „актери“ у Србији данас завређују пажњу?

Да ли је Србима битније да жена коју је муж преварио у ријалитију победи љубавницу и добије 130.000 евра или да се спаси живот који виси о концу?

Ријалити програм који се сервира као забавни постао је окупација нашем народу и начин да се скрене пажња са тема које су заиста битне.Чини се да се наша нација осећа боље док гледа људе у ријалитију који од себе праве кловнове не би ли зарадили који динар, само да би схватили да има и оних који су прошли горе од њих.

За то време, Никола Станишић Дрига (23) који је боловао од акутне лимфобластне леукемије – чекао је. Чека да његови родитељи распродају имовину да би скупили новац за његово лечење, да добри људи пошаљу поруку и помогну му да преживи наредни дан. Чекао је момак којег српско здравство није ило у стању да излечи, за чије лечење српски здравствени фонд није имао новца.

Чекао је, али не и дочекао. На жалост, Дига је ову битку изгубио!

Преминуо је у болници у Немачкој, а новчана помоћ сакупљена у Србији, није била довољна да младић победи ову опаку болест.

Док се Луна, Слоба и Кија, Гастоз и остали константно појављују на телевизији с националном фреквенцијом, а гледаоци их даноноћно прате и шаљу СМС да их сачувају у ријалитију на крају им обезбедивши позамашњу суму новца, поруке које су могле да помогну да Никола преживи, не смеју да се емитују ни на једној телевизији!

Дакле, да се преко Буди Хуман, само „изрекламира“ број путем ког се може спасити један живот није дозвољено.

На појединим српским телевизијама више не сме да се појави ништа што има везе са фондацијом Буди Хуман. Ни СМС број.

Наиме, грађани који су на све начине покуавали да овом момку помогну да победи опаку болест, рекли су да су у неколико наврата покушавали да организују бар једно гостовање на било којој телевизији са националном фреквенцијом у којој би објаснили ситуацију и замолили људе да подрже Николину борбу са леукемијом СМС – ом путем кампање фондације Буди хуман. Покушавали су, али узалуд…

Како наводе у посту који већ неколико дана кружи друштвеним мрежама, њихов познаник који ради у једној телевизији рекао им је: „Ма џабе вам све, нема могућности да било шта са име фондације Буди Хуман буде на телевизији“.

Морал се срозао на најниже гране. Престало је да нас занима оно што је стварно битно. Одговори на како и зашто, изгубили су се негде успут…

У Србији није било шансе да се Никола спаси.

Али, Србија је спасила Кију! Иронично, зар не…

Подсетимо, наше здравствене установе немају услове за лечење тако агресивног облика леукемије, па је након неуспешних покушаја у Србији, Никола наставио лечење на клиници Малтезер у граду Фленсбургу на северу Немачке, што је коштало око 160.000 евра.

Путем фондације Буди Хуман сакупљено је више од пола потребног новца. Николина породица је у међувремену продала стан у Суботици како би Никола могао да започне с терапијом, али његово стање је наставило да се погоршава. Након примљене прве терапије, било је потребно сакупити новац за другу серију матичних ћелија донора.

Николина породица и пријатељи у више наврата су апеловали на медије да Николину причу поделе како би што више људи могло да се укључи у акцију.

Еспресо.рс и Курир.рс били су међу првим медијима који су позвали грађане Србије да помогну Николи да настави борбу.

На телевизијама су их одбили. Николиној мајци нису дозволили да путем националне фреквенције тражи помоћ за свог сина и замоли људе да пошаљу СМС да би он наставио да живи.

Дига није издржао… Чини се да је некима битнија политика од живота једног младог бића.

Из фондације Буди хуман у разговору за наш портал навели су да се они не баве политиком и да не мешају њихов хуманитарни рад.

– Фондација “Буди хуман – Александар Шапић” се не бави политиком и не желимо уопште да улазимо у разлоге због којих поједине медијске куће имају тај став ка нама, односно, због чега из било којих разлога не преносе приче и апеле наших Корисника за помоћ. Једноставно не желимо да мешамо наш хуманитарни рад и политику. Који је разлог таквог понашања појединих медија морате да питате конкретно те медије о којима је реч. Чињеница је да смо на неким телевизијама имали термине у којима смо представљали наше Кориснике, а тих термина, нажалост, више нема и нико нас из тих медија није контактирао обавестио на ту тему. Са друге стране, ко год нас из било које медијске куће позове, врата су му за сарадњу код нас увек отворена. Када је реч о појединачним Корисницима они сами контактирају медије. Са каквим проблемима се они суочавају и шта им људи из медија одговарају морате да питате кориснике, јер ми то не можемо да знамо – навели су из фондације за Еспресо.рс.

Редакција Еспреса и у наредном периоду ће наставити да објављује све објаве фондације „Буди хуман“, а све у само једном циљу, оном најхуманијем – да онима који не могу сами помогнемо да победе опаке болести.

На жалост, Николи нисмо успели.

 

Милица Божиновић, Еспресо

Коментари

Коментари


Препоручујемо

МИНИСТАРКА ЗА ПОНОС СРБИЈЕ! Млада Нишлијка писала Ани Брнабић о свом проблему, и одмах добила ОВАЈ ОДГОВОР!

Нишлијка је министарку подсетила на неиспуњено обећање да ће пријавом у породилишту свака мајка на кућну адресу добити извод из матичне књиге рођених Коментари Коментари