СТЕФАНОВИЋ ПРОТИВ НИН-а Инциденти испред зграде суда, интервенисала и полиција | Жиг Инфо

СТЕФАНОВИЋ ПРОТИВ НИН-а Инциденти испред зграде суда, интервенисала и полиција

У Вишем суду у Београду јутрос је одражно рочиште по приватној тужби Небојше Стефановића, министра полиције, против НИН-а поводом текста у том недељнику „Небојша Стефановић главни фантом из Савамале“. Током суђења, испред зграде суда дошло је до инцидента када су се сукобиле две групе грађана – једна у којој су присталице Стефановића и друге које су носиле транспарент „Против терора власти“.

Према рачиме судије у овом случају, пресуда ће бити донета за 30 дана.

– Не осећам се кривим у случају Савамала и не желем да ми нико на тај начин каља углед и част – изјавио је министар полиције по напуштању зграде суда у Тимочкој улици.

Стефановић је на суђењу навео да се не ради о оспоравању мишљења, нити о исказивању ставова, већ да је тужио недељник НИН због директног навода у тексту да је помагао у чињењу кривичног дела, те да пожељна слобода мишљења и критика, али и да није могао да допусти да га означе као извршиоца кривичног дела без пресуде суда.

Стефановић је додао да не жели да утиче на рад новинара што је показао, како је рекао, кроз бројне друге, веома критичке текстове о њему где се није послужио својим правом да их тужи, али да је НИН морао да тужи јер су га означили као извршиоца кривичног дела због чега трпи последице.

Стефановић: Није ми било добро када сам читао текст

Током давања исказа, Стефановић је рекао да је НИН недвосмислено изнео да је он именом, презименом и фотографијом и функцијом одговоран за дешавања у Савамали те да је то суштина његове тужбе и додао да ако суд пресуди у његову корист, новац ће донирати у хуманитарне сврхе породицама страдалих полицијаца.

Изјашњавајући се о самом тексту, Стефановић је рекао да га је лично прочитао, да је наслов узнемирио његову породицу и околину и да „таква врста инсинуације наноси штету професионалној каријери и личном угледу“.

Он је рекао да „му није било добро кад је читао текст“, а посебно што се медији позивају на тај текст и он постаје чињеница, те да су га у сваком јавном наступу питали о томе.

Како је рекао, сматрао је да није требало да упути деманти јер му се чинило да то не би уродило плодом.

Говорећи о самом дешавању у Херцеговачкој, Стефановић је рекао да је тада била изборна ноћ и да је био у РИК-у у „малој скупштини“ и да је око четири ујутру отишао да спава уморан, а да су га кад је дошао на посао око 12, 13 сати обавестили шта се дешило у Херцеговачкој.

Ћулибрк: За НИН, Стефановић је најодговорнији за случај Савамала

Милан Ћулибрк, главни уредник НИН-а, изјавио је по изласку из суднице да „што се тиче НИН-а ми ћемо и даље да сматрамо да је министар Стефановић најодговорнији за овај случај све док не буду пронађани они који су заиста у фантомкама, рушили куће у Савамали“.

Ћулибрк је изјавио и да је данас све прошло брзо и ефикасно.

Susret ispred suda: Milan Ćulibrk i Goran Vesić

Сусрет испред суда: Милан Ћулибрк и Горан Весић

– Наивно сам веровао да ће овај случај покренути и сам случај Савамала, али на суду се само полемисало да ли је НИН прекршио закон и уопште се није спомињао случај Савамале – изјавио је Ћулибрк.

Ћулибрк, који је другооптужени у овом предмету, рекао је да текст који је изашао спорног 16. јуна и без спорног наслова би могли сада поново објавити јер се, како је рекао, ништа ново није десило, а прошло је седам месеци, те да се њихов страх показао оправданим.

Како је указао, улога медија је да указују на проблеме које треба решавати како бисмо као друштво напредовали.

Ћулибрк је рекао није била намера ниподаштавање никога, и да би исто урадили и да „би на ту насловну страну ставили не само Стефановића, већ и било кога другог ко је био на његовом месту, јер он је персонификација првог човека полиције и НИН-у би и тај други био кривац док се не пронађе прави кривац рушења у Херцеговачкој улици, које се сигурно догодило“.

Петрушић: Зашто се Стефановић није изјашњавао о случају Савамала

Првооптужена новинарка Сандра Петрушић, ауторка текста, рекла је да причу о Савамали прати од почетка и да је написала серију текстова о томе, као и да је под синтагмом стављено „главни фантом“ зато што је министар полиције давао изјаве о другим случајевима, а да је „нестао када је у питању Савамала“.

Њу је интересовало да ли је била урађена унутрашња контрола полиције поводом догађаја у Савамали за шта је, додала је, покушавала више пута да ступи у контакт са Бироом МУП-а за комуникације, али јој нису одговарали.

Она је рекла да није дала наслов текста, али да га је одобрила и била упозната с њим пре него што је отишао у штампу.

Наслов како је казала, не значи да је Стефановић рушио објекте, већ да се он појављивао у јавности у погледу других истрага, а нестао је када се говорило о рушењу у Херцеговачкој.

Две групе, овације и негодовање

Међу окупљеним грађанима испред зграде суда у Тимочкој улици јуторс је био и градски менаџер Горан Весић. Они су министра Стефановића, који је и потпредседник СНС, дочекали овацијама.

С друге стране група грађана држала је транспарент на којем пише „Против терора власти“. Они су Стефановића дочекали негодовањем.

У једном тренутку дошло је до међусовног кошкања две групе, али их је полиција у цивилу врло брзо раздовојила.

Како јавља наш извештач, у том метежу грађанима са транспарентима поломљени су дрвени држачи, али су их они врло брзо заменили новим.

Стефановић је нешто пре 11 часова изашао из зграде суда, када је поново дочак аплаузима, али и негодовањем друге групе окупљених грађана.

Стефановић је тужио НИН и новинара и уредника тог листа Сандру Петрушић и Милана Ћулибрка.

Повод за тужбу је текст у НИН од 16. јуна ове године под насловом „Небојша Стефановић, главни фантом из Савамале“, а који је био и на насловној страни тог недељника.

Текст се односио на улогу министра Стефановића у рушењу три објекта у Херцеговачкој улици и у њему се наводи: „Рушење у Савамали укључивало је више различитих структура: државне и недржавне и више нивоа власти по вертикали. Отуда је одговорност градског врха неспорна. Једино што није довољна. Јер такав посао није био могућ без знања и помоћи министра полиције.“

М. Ташковић , Тањуг     Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо