СТИЖЕ ОСВЕЖЕЊЕ! Искористите постепен ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ, јер од понедељка стиже НОВИ ТАЛАС ВРЕЛИНЕ | Жиг Инфо

СТИЖЕ ОСВЕЖЕЊЕ! Искористите постепен ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ, јер од понедељка стиже НОВИ ТАЛАС ВРЕЛИНЕ

Таман када смо после неподношљиве врућине почетком ове недеље помислили да смо на вратима пакла, данас смо осетили благи пад температуре које ће трајати све до краја недеље, када ће бити измерено освежавајућих 25 степени. Ипак, искористите прилику да се науживате у викенду пред нама, јер од понедељка опет крећу – високе температуре.

У већини крајева у Србији данас је најављено мало свежије време, макар на северу земље, док ће се на југу и југоистоку задрзати веома топло време чак до 38 степени.

Међути, већ током вечери и ноћи очекује се наоблачење са осетним падом температуре, понегде са кишом и локалним пљусковима са грмљавином.

Температура ће до краја недеље спасти и на 25 степени, али је добра вест, да се то неће десити нагло. Тако већини ова промена неће тешко пасти.

Напокон олакшање за хроничне болеснике

Како ће температура постепено да пада, тако сем блажег варирања артеријског крвног притиска, хронични болесници не би требало да имају веће проблеме.

– Сигурно је да ће осетити олакшање. Напокон ће моћи мало и да се одморе и одспавају како треба, што је током високих температура било отежано. Очекујемо и смањење броја интервенција на јавним местима због колабирања – каже Нада Мацура, портпарол београдске Хитне помоћи.

Опрез – чувајте се удара грома!

Републички хидромееоролошки завод издао је и упозорење да постоји потенционална опасност од громова, јер се очекује грмљавина. Да громови нису наивна ствар, говори и чињеница да је у Србији у претходном периоду неколико особа због њиховог удара изгубило живот.

Путања муње толико је непредвидива, а удар снажан да нико ко се нађе на отвореном простору не може бити безбедан. Он може да удари и у самом језгру града, иако су у урбаним срединама људи мање угрожени од грома. Пожељно је и да се држите подаље од електричних уређаја и утичница, јер се гром преноси и кроз инсталације.

Олакшање и за животиње

Пад температуре позитивно ће утицати и на ваше кућне љубимце, као и на животиње са улице. Током великих врућина Хитна помоћ за животиње при Ветерини Београд имале су пуне руке посла, пре севга због сунчаница.

– Морам признати да иако су велике врућине, ове године је мањи број сунчаница и интервенција. Пси су невероватне животиње и њима не треба временска прогноза. Они брзо уче, па се тако на време склоне у хлад и на место где ће им бити пријатније. Висока температура шири крвне судове и изазива благу летаргију код паса, али то не значи да су животно угрожени. Свакако нас треба позвати уколико процените да је здравље животиње угрожено – каже директор „Ветерине Београд“ Будимир Грубић.

Температуре река ће спасти тек за неколико степени

Kupalište "Lido" u Zemunu

Како у РХМЗ-у наводе, пријатније време које нас очекује неће значајно смањити температуру воде на рекама, али свакако да ће субјективан осећај бити да је вода „ледена“ јер ће спољашња температура бити знатно нижа него ових дана.

Зорица Лазаревић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо