СУЂЕЊЕ ПОЗНАТОМ ГРОЧАНИНУ: Сарађивао јесте, али не вољно | Жиг Инфо

СУЂЕЊЕ ПОЗНАТОМ ГРОЧАНИНУ: Сарађивао јесте, али не вољно

У Вишем суду у Београду, сведочењем историчара Бојана Димитријевића, настављен је поступак по захтеву за рехабилитацију Милана Недића, председника српске владе за време окупације у Другом светском рату.

Димитријевић је поновио да Недићева влада није одговорна за холокауст, тврдећи да он није имао контролу над својим снагама безбедности јер се на њиховом челу налазио немачки генерал.

Противници рехабилитације Милана Недића гласно су протестовали, а таман кад су комунисти кренули да се разилазе, група од неколико младића развила је транспарент подршке Недићу. Ипак пред камере нису желели, за разлику од супротног табора.

„Ми смо овде да се супротставимо срамном покушају рехабилитације Милана Недића. Сама помисао да се рехабилитује један фашиста и Хитлеров сарадник је срамна за наше правосуђе“, каже Богдан Нинковић, секретар СКОЈ-а.

„То је учинио ради спасавања српског становништва“

Сарађивао јесте, али не вољно, а борио се против равногорског и партизанског покрета – тако је пред Вишим судом у Београду наставио сведочење историчар Бојан Димитријевић који је због оваквих ставова о Недићу искључен из Демократске странке.

„Оно што је и данас судија прочитала то је Недићева изјава пред својим истражитељима 1946. да је он вољно приступио сарадњи с Немцима зато што није било других политичких елемената који би то учинили, да је то учинио ради спасавања српског становништва пред немачком одмаздом која је 1941. била најтежа“, каже Бојан Димитријевић, историчар и сведок.

Недићева породица тврди да због данас представљених, како кажу, историјских доказа има разлога да буде задовољна.

„Значи, Недић нема никакве везе с Јеврејима, нема никакве везе с логорима, Недић нема никакве везе са гро ствари за које је нападнут“, каже Александар Недић, унук Милана Недића.

Иако оптимистични, и породица и сведоци тврде да је судбина овог процеса прилично неизвесна.

Од краја прошле године када је почео судски поступак рехабилитације Милана Недића одржано је пет рочишта. Следеће је заказано за 28. октобар, када ће бити саслушано још троје сведока.

 

(N1)

Коментари

Коментари


Препоручујемо