СВЕТИ ДИЛБЕР ВИНЧАНСКИ Културо еве ме, КОСОВО нам на зиду | Жиг Инфо

СВЕТИ ДИЛБЕР ВИНЧАНСКИ Културо еве ме, КОСОВО нам на зиду

Како нам јављају из Центра за културу Гроцка, игралиште у насељу Винча општине Гроцка, у Светосавској улици, током октобра месеца је добило сасвим нов изглед.

Како се још наводи, на иницијативу председника СО Гроцка Стефана Диберовића, зидним сликама је оплемењено место где се у великом броју окупљају млади у овом грочанском насељу.

-И то не било каквим сликама. Сарадњом председника СО Гроцка са Канцеларијом за младе Гроцка и Центром за културу општине Гроцка, графити и натписи који су ружили ово игралиште, уступили су место јунацима и сценама из српске историје, навоти се у вестима ЦЗКГ-а.

Но, како би другачије биле осликане слике да се поред њих не услика и лично иницијатор ових слика СВЕТИ ДИЛБЕР. Оно , када може Гашић да има фреску, зашто не би и он једну фотку из краја у којем је рођен, зар не?

Само, да би се усликао, СВЕТИ ДИЛБЕР је морао месецима уназад да прође компликован процес мршављења.Како је створио килажу током година владавине у Гроцкој, ни најбољи фотошопови нису могли да уклоне настали стомак и све што гојазност прати. Тако је СВЕТИ ДИЛБЕР морао да све оно што је унео у стомак претходних година, да подвргне естетској хирургију. Уместо да издвајка из уста грађана за своја уста, окренуо је лист и почео је да одваја од истих за липосукцију. Поред липосукције, морао је да се повргне и тешкој и скупој мезотерапији. Након што је остварио свој циљ, поучен својим лидерима, решио је да се одужи својим мештанима. Тако је дао иницијативу да се осликају српски јунаци у месту у којем је рођен. Јер, ако је Косово папиролошки изгубљено, није у срцу. Или, у овом случају на зиду. И то на зиду негде у београдском пашалуку.

 

Биле су ово вести из рубрике „КУЛТУРО ЕВЕ МЕ“, писане са празилуком у устима зачињеног вегетом. Карактеришу их реални догађају обавијени велом сатире. А реалност нам је баш оваква- ми смо и историју почели да цртамо по зидовима са све Краљевић Марком кога историја познаје као издајника, док је у народним песмама српски ЈУНАК!

Вероватно ће за коју деценију неки малишан проћи поред игралишта у ВИнчи и упитаће своје родитеље: Мама, мама ко је овај српски јунак што се сликао поред мурала. И онда ће тај лик уствари бити Краљвић Марко, или у овом случају СВЕТИ ДИЛБЕР.

 

Жељко Маторчевић

 

 

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо