Такси у Београду скуп због семафора?! | Жиг Инфо

Такси у Београду скуп због семафора?!

Цена такси вожње у престоници је скор око 40 одсто виша него што је то случај у Новом саду. Вожња од десет километара у једном граду 590, у другом 820 динара

БЕОГРАЂАНЕ који одлуче да се таксијем провозају по Новом Саду, обично пријатно изненади цифра на таксиметру када треба да изађу из возила. Навикли да овакава вожња код куће често кошта папрено, у војвођанској престоници ову услугу, у зависности од километраже, могу да плате и до 40 одсто јефтиније?!

Само улазак у такси возило у Београду значи већ 170 динара мање у новчанику, а сваки следећи километар извлачи из џепа још 65. На другој страни, старт у Новом Саду је 70, а пређени километар по најнижој тарифи 52 динара. У преводу, просечна вожња од десет километара у престоници ће вас коштати 820, а у срцу Војводине само 590 динара.

Према речима Александра Бјелића, председника Савеза удружења таксиста Србије, тарифа у главном граду одређена је на основу урађене студије о овом виду превоза. У њој су прописани параметари које београдски таксисти морају да испуне, па је то један од разлога зашто је и цена већа.

– Новосадски превозници немају обавезу да испуњавају већину услова које имају београдски таксисти – објашњава Бјелић – Они, на пример, могу да купе возила на лизинг, па су им самим тим трошкови одржавање мањи, а нама то није омогућено. У Новом Саду немате толико семафора, па је потрошња горива нижа. Чак и са овом садашњом тарифом послујемо на граници рентабилности.

Међутим, чак и Новосађани имају замерке на цене.

– Цене су биле још ниже од садашњих и људи су се навикли да вожња кошта мање од аутобуске карте. Сада им често смета што морају да плате више, иако је доста јефтиније него у Београду – кажу из тамошњег „Сити плус таксија“. – Вожња се углавном не исплати, али због велике конкуренције нико не жели да повећа тарифу и изгуби муштерије.

Како у Београду, тако и у Новом Саду, градска управа је та која доноси одлуку о цени ауто-такси превоза.

МОГЛО БИ И ЈЕФТИНИЈЕ

БЕОГРАДСКИ таксисти су се, како наводи Александар Бјелић, обратили Министарству финансија са захтевом да се промене неки од услова које они морају да испуњавају.

– Ако и нама одобре да узимамо возила на лизинг као колегама у Новом Саду, и ако смање број обавезних услова које морамо да испунимо, размотрићемо смањење цена – тврди Бијелић.

БЕОГРАД

старт вожње170 динара

прва тарифа65 динара/км

друга тарифа85 динара/км

трећа тарифа130 динара/км

сат чекања750 динара

НОВИ САД

старт вожње70 динара

прва тарифа52 динара/км

друга тарифа66 динара/км

трећа тарифа98 динара/км

сат чекања435 динара

М. ВЕЉКОВИЋ    Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо