ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ Како је могуће да температура чак осам дана буде „само“ 38 ИЛИ 39 СТЕПЕНИ | Жиг Инфо

ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ Како је могуће да температура чак осам дана буде „само“ 38 ИЛИ 39 СТЕПЕНИ

Статистика показује да у Београду годишње буде 0,8 дана са температуром од 38 степени или више. Ово лето још није готово, а већ смо се суочили са чак осам таквих дана. Међутим, и поред ове статистике, звучи невероватно, али за сада ниједном нисмо успели да „добацимо“ до 40!

У јулу је само једном измерено 38 степени, у августу два пута, док је температура од 39 степени до сада постигнута чак пет пута у августу. Последњи пут -јуче.

Чест коментар суграђана током тропских дана јесте да је температура сигурно виша од објављене, али да „не смеју да кажу, да не би изазивали панику“. Реалност је ипак другачија.

– За 130 година мерења се дешавало да не буде ниједан дан са температуром од 40 степени, а тај просек од 0,8 дана са 38+ указује да обично буде само један дан по сезони са тако високом температуром, зато суграђанима ово лето делује страшно – објаснила је Јасминка Смаилагић, начелница Одељења за мониторинг климе и климатске прогнозе при РХМЗ.

Фото: Душан Миленковић / РАС Србија Освежење на најразличитије начине

Она је објаснила да се по светски утврђеним правилима температура мери на висини од два метра, у хладовини, и да је то реална температура, али на субјективни осећај утичу и други фактори.

– Прошлог четвртка је у јутарњим часовима влажност ваздуха била огромна, око 60%, што чини да температура по субјективном осећају буде за пет степени виша. Тако да се тог дана чинило да има 42-43 степена, али жива није прешла четрдесети подеок.

Фото: Душан Миленковић / РАС Србија Освежење и на цистернама

Она каже и да је током овог лета по Србији могло да се измери фамозних 40 степени, али у Београду још увек није ниједном.

 

Маша Милојковић, Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо