ТИ СИ ОНО ШТО ЈЕДЕШ Срби воле рошитљ, Српкиње пилетину, а једну намирницу ПОДЈЕДНАКО МРЗЕ | Жиг Инфо

ТИ СИ ОНО ШТО ЈЕДЕШ Срби воле рошитљ, Српкиње пилетину, а једну намирницу ПОДЈЕДНАКО МРЗЕ

Месо је доминантно у исхрани просечног грађанина Србије, роштиљ је убедљиво најпопуларнији, нарочито код мушкараца, док жене преферирају пилетину.

Ово је закључак нашег истраживања које смо протекле недеље спровели на узорку од 220 грађана Србије из Ниша, Ужица, Новог Сада, Ваљева, Београда, Ивањице, Лесковца, Крагујевца, Суботице, Пирота, Кикинде, Крушевца, Смедерева, Шапца, Краљева и Новог Пазара. Додали смо у ово истраживање и навике Бањалучана.

Једина озбиљна конкуренција роштиљу је, очекивано, свињско печење. Од њега не беже ни жене. За оба пола је карактеристично да класике српске кухиње, сарму и пасуљ, високо рангирају на листи најомиљенијих јела.

Жене

Топ 10 јела                       Јела која не воле

1. Пилетина                       1. Боранија
2. Кромпир                         2. Риба
3. Сарма                               3. Пасуљ
4. Пасуљ                              4. Свињско печење
5. Роштиљ                           5. Купус
6. Свињско печење           6. Јагњеће печење
7. Тестенине                        7. Грашак
8. Пица                                 8. Млеко
9. Пуњене паприке           9. Изнутрице
10. Риба                                10. Пихтије

Мушкарци

Топ 10 јела                                Јела која не воле
1. Роштиљ                                  1. Боранија
2. Свињско печење                  2. Купус
3. Сарма                                      3. Грашак
4. Пасуљ                                     4. Пилав
5. Риба                                        5. Риба
6. Пица                                       6. Пасуљ
7. Јагњеће печење                   7. Паприка
8. Пуњене паприке                  8. Ђувеч
9. Пилетина                              9. Спанаћ
10. Пите                                    10. Тестенине

Ако нас је, признајемо, нешто изненадило у овој анкети то је да је риба далеко прихватљивија храна мушкарцима него женама. Када су жене у питању, оне су рибу чак сместиле на друго место неомиљених јела… Ипак, зато су и мушкарци и жене јединствени у оцени да у свом тањиру не желе да виде – боранију. Мушкарци генерално нису велики љубитељи поврћа, па су на листу омражених јела и намирница уврстили купус, грашак, паприку, спанаћ и пиринач или јела са њима.

Жене више пажње у исхрани обраћају на поврће, а кромпир – који мушкарци готово и не помињу – на високој је другој позицији.

Оба пола су ретко помињали воће, али и печурке, брокуле, блитву и карфиол…

Опасно по срце и мозак

– Месо је популарно код мушкараца, јер је синоним за добру, калоричну и укусну храну. Има добар засићујући ефекат, даје доста енергије, масти и протеина – каже нутриционисткиња Јасна Вујичић.

Сарму и пасуљ, додаје она, и мушкарци и жене такође воле због укуса и јаке засићујуће моћи.

– Жене ипак имају истанчанији укус па имају више фаворита што се тиче исхране и она је по правилу разноврснија него код мушкараца – каже Вујичићева.

Домаћа кухиња је пре свега богата месом.

– Предност оваквих навика је доступност такве хране на сваком кораку. Највећа мана је велика учесталост оболевања кардиоваскуларног система, дакле од хипертензије до озбиљнијих болести срца и мозга. У Србији преко 50 одсто свих смртних исхода особа оба пола је последица болести срца и крвних судова – закључује нутриционисткиња.


...O roštilju

– На првом месту ми је мешано месо, то је омиљена шоферска храна, а и најдуже ме држи ситим.

– Роштиљ не одбијам.

– Највише волим ћевапе, па ћевапе и, на крају – ћевапе и увек и само ћевапе, не могу без ћевапа…

...O sarmi

– Могу да згужвам седам-осам сарми, али не ситних, него оних као песница.

– Сарму обожавам, а највише бакину. Једном је моја девојка покушала да скува сарму, па ми је позлило.

– Сарму могу да једем у било које доба дана и ноћи, чак и када сам већ јела. Ја сам опседнута сармом. Ако има сарме, ништа друго ме не занима.

...O pasulju

– Одмалена је моје омиљено јело пасуљ и тако ће бити увек.

... O ribi

– Не поднoсим рибу, јер да ваља за њом би и пас скакао у реку.

...O boraniji

– Боранију и сармицу од зеља бих могао да поједем само кад ми се од глади завежу црева.

– Боранију могу само да погледам.

-Боранију не подносим од детињства, мора да су ме родитељи кљукали и да имам неку трауму због тога.

...O pečenju

– Увек добро дођу „плодови тора“ – јагњетина и прасетина.

– Под један ми је свињско печење. Ако ја од силне месине до сада нисам добио холестерол, та болест и не постоји.

– Не волим ништа што блеји, кмечи, крекеће – јагњетину, жабе…

– Док не пробам лава, свиња је краљ животиња

– Печење је краљ свих јела, а одмах уз њега ћевапи. Шта је Бањалучанин који не воли ћевапе?

– Свињетина ми је најдража, али не смем због лошег здравља. Ипак једем, једном се живи.

...O spanaću, brokulama, patlidžanu

– Не волим спанаћ, кељ, брокуле… Али их спремам и терам децу да једу. И мужа. Немојте то да објавите! Ако прочитају, ту ми је крај! Анонимно, нема сликања? Онда може…

– Не волим брокуле, имам због њих трауме из детињства.

– Патлиџан не подносим. Не схватам то поврће уопште, баш ми се не допада укус.

...O škembićima

– Назив шкембићи звучи симпатично, али када помислим на то од чега се праве згади ми се живот.

...O pihtijama

– Не подносим пихтије. Када видим да ми се онако тресу у тањиру као да хоће да беже – одмах ми позли.

...O slanini

– Ништа без сланине. Прича о холестеролу и сличним глупостима код мене у кући не пије воду. Сви моји су одрасли на сланини и јешћу је док имам зубе.

...O cvekli

– Не волим цвеклу. Осим што је кисела, жилава је и ако се упрскаш, а нема шансе да се не упрскаш, остаје флека.

Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо