ТИТО ПОНОВО У УЖИЦУ Папирна реплика маршаловог споменика осванула на Тргу партизана | Жиг Инфо

ТИТО ПОНОВО У УЖИЦУ Папирна реплика маршаловог споменика осванула на Тргу партизана

Да ли поведени хиперболичном крилатицом „Правићемо Тита од блата“, да ли из пркоса, из шале или неког ко зна ког разлога, неки Ужичани су заиста направили Тита.

Na mestu gde je stajao bronzani spomenik jutros osvanula njegova papirna kopija

Додуше не од блата, већ од папира и другог „лаганог“ материјала и током ноћи га поставили на место где је стајао пуних 30 година. На Тргу партизана, где се од 1961. до 1991. налазио споменик маршала, јутрос је освануо нови. За разлику од оног уклоњеног, извајаног рукама вајара Франа Кршинића, овај који је јутрос дочекао Ере дело је још увек непознатих аутора.

Одреда сви Ужичани који ју јутрос прошли Тргом остали су у неверици пред призором папирне статуе која из даљине и по изгледу и по величини личи на оригиналну, па су многи помислили да је споменик после 27 година враћен. Коментари су били различити, од „Камо среће да је стари враћен“ и „неко се паметан сетио“, до „комунисти опет јачу“ и „враћен злотвор“.

Kopija iz daljine neodoljivo podseća na original

Постоље копије сачињено је од дрвене палете са које се дижу четири пластичне цеви опасане папиром и излепљеног селотејп траком, налик Брозовом шињелу са изворног споменика, док је глава склепана склепана од згужване хартије. Са сред Титовог чела „бије“ црвенило петокраке.

Petokraka na sred čela

До када – знаће се убрзо јер ће вешта реплика споменика вероватно бити уклоњена.

В.Л.   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо