ТРАГИЧНО: Децо, не убијајте се, неко вас воли! | Жиг Инфо

ТРАГИЧНО: Децо, не убијајте се, неко вас воли!

Шеснаестогодишња девојчица скинула је јакну и ранац, а онда покушала да се убије скочивши с Панчевачког моста.

Осмогодишњи дечак је у коми након покушаја да се удави омчом око врата у купатилу. Деветнаестогодишњи младић стао је насред пруге, раширио руке и сачекао да га удари воз који се кретао пуном брзином…

Ово су само неки од случајева самоубиства и покушаја самоубиства младих људи који су шокирали јавност у последње време.

На свет гледају црно-бело

Ова деца, као и многа друга која су покушала да се убију, мислила су да се налазе у безизлазној ситуацији, да бол коју осећају неће проћи и да живот није вредан. Саговорници Курира истичу да та погрешна уверења омладина често има због неискуства и импулсивности и да је цело друштво обавезно да их научи да се суочавају с проблемима и да их решавају.
– Млади људи чешће размишљају о самоубиству и одлучују се на тај корак од одраслих. Међутим, код њих је мањи проценат извршења. Млади се чешће одлуче на самоубиство јер они животне ситуације схватају фаталистички. Њихово поимање света је пре свега црно-бело – објашњава Славица Ранисављев из Центра за пружање емотивне подршке особама у кризи и превенцију самоубистава „Срце“.

Траже помоћ

Она каже да тај центар сваке године прими више од 4.000 позива и мејлова. Око 15 одсто позива су од тинејџера, јер они чешће прибегавају комуникацији с центром преко интернета. Најмлађе дете које се обратило Центру за помоћ имало је свега 13 година. Према статистици, сваке године, најмање 90 младих особа себи одузме живот у Србији.

Славица Ђукић Дејановић, психијатар, бивша министарка здравља и директорка Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, актуелна министарка без портфеља, каже да сваки наговештај жеље за самоубиством треба схватити изузетно озбиљно и потражити помоћ стручњака.

– Млади људи често мисле да су њихови проблеми нерешиви, да су ствари црње него што јесу, да се такви проблеми дешавају само њима. Треба им објаснити да то није тако, да немају само они проблеме и да су проблеми решиви. Проблемима не треба приступати кукавички, већ храбро, витешки, и суочити се с њима. Решења увек има, потребно је само научити како да се нађе енергија да се они решавају.

Ренато Грбић, алас и спасилац
МНОГИ КОЈЕ САМ СПАСАО САДА СУ СРЕЋНИ И ИМАЈУ ДЕЦУ

Алас Ренато Грбић до сада је спасао 29 особа које су покушале да се убију скоком с Панчевачком моста. Каже да су скоро сви они након скока зажалили што су то учинили:
– С некима од младих људи које сам спасао и дан-данас имам контакт. Девојка која је пре неколико година покушала да се убије сада је удата, срећна и има дете. Једној девојчици која је с непуних 16 година скочила био сам на пунолетству. Већина младих након покушаја самоубиства заиста се враћа нормалном животу, па је мој савет да то не раде, јер можда неће имати прилику да схвате колико је погрешно то што су урадили.

 

Ружица Кантар, Курир

Коментари

Коментари


Препоручујемо