ТУГА – ЈКП ГРОЦКА ОДЕ У СТЕЧАЈ Предузеће са више деценијским пословањем, напредњаци гурају у стечај! | Жиг Инфо

ТУГА – ЈКП ГРОЦКА ОДЕ У СТЕЧАЈ Предузеће са више деценијским пословањем, напредњаци гурају у стечај!

ЈКСП „Гроцка“ пословала је више деценија на територији ове Градске општине. Мењале су се власти, предузеће мало стагнирало, мало напредовало али је опстајало.

Међутим, доласком на власт 2012. године коалиције окупљене око СНС-а, преко ноћи ово предузеће постаје усисна машина за запошљавање чланова СНС-а. Тако да се, у врло кратком року , на платном списку предузећа нашло још 83 радника!

Тадашња опозиција у Гроцкој упозоравала је да ће то донети само финансијки крах предузећа и довести до брзог пропадања. Напредњаци су те наводе одлучно демантовали и уверавали да ће ново постављено руководство унапредити пословање и отпустити све оне који не раде ништа, а доведени су преко политичке линије. Да су кренули са отпуштањем, јесу , али већина отпуштених, што ће се показати у наредним годинама, добија пресуде у своју корист , а против ЈКП-а.

Како би заташкали свој неуспех, напредњаци врло брзо, негде након годину дана власти, отварају још четири предузећа! Сва она су „ишчупана“ из ЈКП-а „Гроцка“. И то оснивање предузећа, сада још малобројнија, опозиција је критиковала и указивала на правне нерегуларности као и на реалност да ће поново доћи до пропадања. Напредњаци су то опет одлучно демантовали и оптуживали за такво стање претходнике, бар за  ЈКП „Гроцку“. Међутим, и она предузећа која су основали напредњаци врло брзо пропадају и поново западају у велики финансијски крах. Интересантно је да је у свим овим предузећима руководио један те исти кадар напредњака.

Убрзо власти у Гроцкој  долазе на идеју да комуналне делатности падну у руке јавно – приватном партнерству. За тај свој сценарио , садашњи председник ГО Гроцка, Драгољуб Симоновић користи своје везе у Италији, а које је остварио док је био на месту директора „Железница Србије“ и већ у фебруару 2015. Године редакција Жиг Инфа објављује, пар месеци пре расписаног тендера, да ће у Гроцкој италијанска фирма руководити комуналним услугама у Гроцкој.

А у новом предузећу исти руководиоци СНС-а, те након скоро годину дана од уласка „Еко Гроцке“ на грочанско тржиште систуација је таква да се сценарио пропадања понавља. Од обећаног, врло је мало учињено, а уместо нових камиона на улицама је све више половњака који „миришу“ десетинама метра око њих.

Сценарио, о коме је Жиг Инфо више пута писао, да ће се према радницима који имају потраживања наћи модел да им се иста не исплате, а који је опет демантован обећањима од стране напредњачке власти У Гроцкој, се полако остварује.

Наиме, 2. новембра 2016. године заказано је рочиште у Привредном суду како би се ЈКП „Гроцка увела у стечај.

 

Правници сматрају да се на овај начин ГО Гроцка показује како се опходи према радницима, упркос датим обећањима, јер одласком у стечај тешко да ће се доћи до потраживања. Иначе, према незваничним информацијама од наших извора, комплетна документација ЈКП „Гроцке“ се месецима уназад уништавала, како не би дошло до писаног трага о имовини и другим подацима о овом предузећу.

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо