У целом свету је ПАКЛЕНИ ЈУЛ, који је Србију заобишао: Невероватне врућине прже све пред собом, а НАЈГОРЕ ТЕК СЛЕДИ | Жиг Инфо

У целом свету је ПАКЛЕНИ ЈУЛ, који је Србију заобишао: Невероватне врућине прже све пред собом, а НАЈГОРЕ ТЕК СЛЕДИ

Делове света су током јула месеца погодиле рекордне температуре, а тај проблем није само ограничен на северну хемисферу где је тренутно лето. Грчка, Шведска и Јапан су само неке од земаља које су погодиле превисоке температуре, док је у Србији неоуобичајено лоше време за ово доба године.

После упозорења стручњака пре летзо да нас у Србији очекује још једно паклено лето, оно, како се чини, никако да дође. Друга половина јуна и јул више су личили на септембар, а уместо да се чувамо Сунца, гледамо у небо сваки час очекујући падавине.

Рекорди у температурама су обарани широм света: у Северној Америци, на Арктику, Северној Европи и Африци. Већина научника указује на низ фактора везаних за глобално загревање, али упозоравају да постоји и други фактори који утичу на превисоке температуре.

Поједини научници наводе да су се ове године на Земљи поклопили фактори који су толико моћни да премашују снагу чак и климатских промена.

Метеоролошки сервис „АццуWеатхер“ објавио је упозорење на нови талас врућине који ће стићи у Европу средином седмице. Према том упозорењу, нови талас захватиће подручје од Шпаније све до Скандинавије.

Како је наведено на сајту, највише температуре ове седмице биће у Мадриду, Паризу, Франкфурту, Амстердаму и Стокхолму.

ГРЧКА

Иако још нема доказа да имају везе са врућином, у пожарима који су захватили области око Атине живот је, према најновијим информацијама, изгубило 80 особа, док је више од 180 људи повређено, а спасилачке екипе наставиле су претрагу спаљених кућа и аутомобила у потрази за онима који се воде као нестали.

Више од 280 ватрогасаца и даље се налази у области североисточно од Атине и у области Рафина, где гасе преостале пламенове.

Пожари који су се распламсали у понедељак увече изненадили су становнике источне Атике, због чега број жртава и јесте велики.

ШВЕДСКА

И становници Шведске ових дана доживљавају нешто на што никако нису навикли – високе температуре и шумске пожаре.

Дошло је и до евакуације станоништа у четири области, а железнички саобраћај је био у прекиду широм земље.

Dim kulja iznad Å vedske

КАНАДА

У источном делу земље, прве недеље јула, захватио је смртоносни топлотни талас. Забележено је 70 смтних случајева који су преписани екстремним врућинама.

Мртвачница у Монтреалу је затрпана телима људи који су преминули због врућина, због чега су многа морала да буду смештена у друге делове града.

U Montreaul vrućine

Према речима главног градског патолога, Монтреал никада до сада није имао сличан проблем.

Према подацима Одељења за јавно здравље, међу преминулима су најбројнији мушкарци старости од 53 до 85 година који су живели на вишим спратовима стамбених зграда без клима уређаја.

КАВКАЗ

Цео регион Кавказа, планински део на граници Европе и Азије, осетио је високе температуре током овог месеца. Престоница Грузије, Тбилси осетила је рекорду температуру у историји 4. јула – чак 40,5 степени Целзијуса, што је веома висока температура за овај град.

У Ирану је дошло до прекида напајања електичном енергијом, због превеликог коришћења клима уређаја.

КАЛИФОРНИЈА

У јужном делу америчке савезне државе Калифорнија је било као у пећници због врелог таласа, са температурама широм тог подручја које су се кретале око 40 степени Целзијуса.

Лос Анђелес је имао најтоплији јул у историји, темпретаура на минимуму је износила 26 степени.

Национална метеоролошка служба САД објавила је тада да је разлог оваквог времена „гигантска“ купола високог притиска изнад јужне Калифорније, која се проширила и изнад делова Аризоне, Неваде и Јуте.

Požari u Kaliforniji

АУСТРАЛИЈА

Растопљени асфалт на северу Аустралије оштетио је на десетине возила почетком јула након што су им гуме „потонуле“ на цести, што је проузроковало саобраћајни хаос.

Око 50 возача морало је да напусти своја возила у Аустралији услед топљења пута и аутомобилских гума.

У Сиднеју је измерена температура од 24,7 степени Целзијуса, иако је у Аустралији званично зимско доба.

 

АЛЖИР

Метеоролошка станица у Алжиру у Сахари забележила је температуру од 51,3 степена Целзијусових, што је највиша температура икада забележена у Африци.

Ипак, то није рекорд, он је оборен прошле недеље.

ЈАПАН

Због рекордно високих температура забележених у Јапану прошле недеље 22.647 особа је завршило у болници, а 65 је умрло, показали су прелиминарни владини резултати.

Toplotni talas u Japanu

Смртни случајеви забележени су у 28 округа, чак и Хирошими, који је погођен поплавама, преноси Кјодо.

Најчеешћи узрок смрти су срчани и топлотни удар, саопштили су званичници.

Н.И   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо