У Грчкој СКИДАЈУ ТАБЛИЦЕ за сваки други саобраћајни прекршај, а у Хрватској и ЦГ за неке преступе казне иду и до 2.000 евра | Жиг Инфо

У Грчкој СКИДАЈУ ТАБЛИЦЕ за сваки други саобраћајни прекршај, а у Хрватској и ЦГ за неке преступе казне иду и до 2.000 евра

Уколико сте се овог лета одлучили на пут у Грчку аутомобилом имајте на уму да су казне за саобраћајне прекршаје овог пролећа дебело пооштрене, па вас поједини прекршаји могу коштати и стотине евра. Саобраћајне казне у Црној Гори и Хрватској нису се мењале, али ево на шта све у ове три земље треба да обратите пажњу ако идете аутомобилом.

Последњи дан марта донео је нове саобраћајне прописе у једној од Србима омиљених земаља за летовање, а казне су од зависности од тежине прекишаја подељене у три категорије – до 100, 300 и 600 евра.

Ипак, оно што је највише унело немире међу српским путницима јесте одузимање таблица и исправа као мере санкционисања неодговорних возача.

Прецизније, у извештају Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, објављеног маја ове године, наводи се да грчка полиција може одузети саобраћајну или возачку дозволу и регистарске таблице на период од 60 дана. Томе треба додати и да је некадашња одредба да је казну могуће умањити за 50 одсто уколико се плати у року од 10 дана – укинута.

У истом обавештењу наводи се и низ прекршаја за које је предвиђено одузимање поменутих таблица и испава:

коришћење мобилног телефона у вожњи без бежичних слушалица, односно уређаја за телефонирање у аутомобилу
невезивање сигурносног појаса
вожња моторцикла без кациге
бацање опушака и сличних предмета којима се може изазвати пожар или удес, или се загађује околина
паркирање на местима где се онемогућава прилаз рампама за инвалиде или на местима предвиђеним за паркирање инвалида
вожња (чак и на краће) у зауставној траци на ауто-путу
кршење прописа којима се регулише превоз деце
„За неке прекршаје, као што је кретање теретних возила и аутобуса дуже време претицајном траком на аутопуту, одузима се само возачка дозвола на 60 дана“ додаје се.

Ауто-мото савез Србије наводи чак и актуелни ценовник прекршаја, који изгледа овако:

недозвољено паркирање – од 40 до 80 евра
прекорачење брзине – од 40 до 750 евра
невезивање појасева – 350 евра
непоштовање пешака – 200 евра вожња у алкохолисаном стању – од 0,5 до 0,8 промила – 78евра, од 0,8 до 1,1 промила – 156 евра, преко 1,1 промила – 625 евра опасна вожња – 700 евра коришћење мобилног телефона током вожње – 100 евра
Треба додати да широк распон новчане своте који се уочава код висине казне за прекорачења брзине зависи од тога за колико је прекорачена дозвољена брзина и где је прекршај забележен (у насељеном месту или ван њега).

Важно је напоменути и да се новчане казне увећавају за 100 одсто уколико починилац има годишњи опорезиви приход од 50.000 до 100.000 евра и 200 одсто ако починилац има годишњи опорезиви приход већи од 100.000 евра, на основу последње пореске пријаве.

Из АМСС-а додају да је у Грчкој обавезно везивање свих појасева, обавезан је и троугао, прва помоћ, па и противпожарни апарат, који, зачудо, не представља бавезу у већем броју европских земаља.

Деца и ауто-седиште

У Грчкој је забрањено да се деца старија од 3 године и нижа од 1.50 метара возе на предњем седишту возила. Деца до 3 године морају да користе дечија седишта одговарајућа њиховојх тежини у свим аутомобилима, комбијима, осим уколико се возе на задњем седишту таксија. Дечија седишта треба да одговарају ЕЦЕ стандарду 44/03 или новијим.

Деца висине 1.35 метара и виша могу да користе регуларне сигурносне појасеве. Вожња деце на предњем седишту у специјалним дечијим седиштима окренутим супротно правцу кретања возила дозвољена је само када је деактивиран ваздушни јастук.

У Црној Гори казне и до 2.000 евра

Када је у питању Црна Гора, тамошњи Закон о безбедности саобраћаја се није мењао од 2013. године, а по њему за кршење саобраћајних прописа минимална казна за физичка лица износи 30 евра, а максимална чак 2.000 евра.

Па тако, уколико возач и путници у аутомобилу не вежу сигурносни појас платиће казну од 40 до 100 евра. За непоседовање флуоросцентног прслука предвиђена је казна од 30 до 80 евра.

У Црној Гори возачима се толерише 0,3 промила алкохола у крви, а све преко тога повлачи ригорозне казне.

Возачи код којих се измери од 0,3 до 0,5 промила платиће до 200 евра, а за више од 0,5, следи одузимање возачке дозволе и казна до 2.000 евра или затвор до 60 дана.

За употребу мобилних телефона кажњава се са 60 до 150 еура, док је за претицање колоне казна до 450 евра, а преко пуне линије до 300 евра.

Казна до 150 евра предвиђена је уколико се на предњем седишту вози дете млађе од 12 година, а од 30 до 80 евра биће казна уколико дете до пет година старости не возите у посебном, сигурносном седишту.

Посебно су ригорозне казне за прекорачење брзине. Тако казне за прекорачење од 30 до 50 у насељу и 50 до 70 ван насеља износе до 450 евра, а за већа прекорачења чак 2.000 евра.

Закон предвиђа да казна за неистицање налепнице о регистрацији износи до 200 евра, а за Црну Гору је потребан и образац Европског извештаја о саобраћајној незгоди, а казна за његово непоседовање је од 40 до 200 евра.

У Хрватској могу да вам одузму пасош

Саобраћајне казне су у Хрватској су сличне као и у земљама у региону, па се тако крећу од од 40 евра, па до 2.000 евра.

Па је тако за прекорачење брзине у насељеном место до 10 километара на сат казна 40 евра, док је 135 евра за прекпорачење од 20 до 30 километара на сат. Казна за прекорачење преко 50 километара на сат у насељеном месту износи од 600 до 2.000 евра. Казне за прекорачење ван наесељеног места су блаже и износе у распону од 67 евра до 950 евра.

У Хрватској млади возачи не смеју да возе уколико су попили коју, као и професионални возачи и инструктори. Они ће платити казну од 100 евра ако надувају до 0,5 промила алкохола, док за остале возаче је дозвољена количина алкохола до 0,5 промила.

Па тако, ако вам пронађу изнад 0,5 до 1 промила алкохола у крви следи казна од 135 до 400 евра, а за преко 1,5 промила следи казна до 2.000 евра.

Невезивање појаса у Хрватској се плаћа око 70 евра, колико кошта казна ако вас полиција ухвате да причате мобилним телефоном док возите. Казна за пролазак кроз црвено светло су ригорозне и износе у распону од 270 до 680 евра.

У Хрватској је обавезно везивање, сијалице, троугао, прва помоћ и сигурносни прслуци, док противпожарни апарат није обавезан.

Наплата казни може бити на лицу места или се плаћа у банкама у року од 8 дана, а као предострожност може се конфисковати пасош возача.

Нигде без ауто-седишта

Деци младјој од 12 година није дозвољено да се налазе на предњем седишту. Једини изузетак се односи на децу млађу од две године која се могу превозити на предњем седишту ако су у специјалном седишту које одговара њиховој висини и ако су окренута супротно правцу кретања возила, а да при томе морају да буду деактивирани ваздушни јастуци.

Деца до пет година страрости морају да седе у посебном седишту које одговара њиховој висини на задњем седишту возила. Деца од 5 до 12 година морају да се превозе на задњем седишту користећи појас са три тачке везивања са специјалном подлошком, ако је неопходна због њихове висине.

Како је у Македонији

За прекорачење брзине у овој земљи и то у насељеном месту казне се плаћају у износу од 20 до 300 евра. За невезивање појасева казна је 20 евра, а разговор мобилним телефоном 45 евра.

За вожњу у алкохолисаном стању казна је од 250 до 400 евра, у зависности колико су вам промила алкохола у крви пронашли. Уколико одбијете алко тест, казниће вас са 500 евра. За пролазак кроз црвено светло плаћа се 300 евра, а казну ће те платити и ако се паркирате на недозвољено место у износу од 45 евра.

Кроз Македонију је обавезна вожња са светлима и током дана, у супротном следи казна од 35 евра. Такође, у овој земљи је обавезан троугао, везивање појаса, прва помоћ, као и противпожарни апарат.

Ана Ристовић , Соња Тодоровић  Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо