У јуну смо преживели ПОТОП, ТОРНАДА И СНЕГ, а ево шта метеоролози најављују за ЈУЛ И АВГУСТ | Жиг Инфо

У јуну смо преживели ПОТОП, ТОРНАДА И СНЕГ, а ево шта метеоролози најављују за ЈУЛ И АВГУСТ

Након катаклизмичних призора невремена које је током јуна забележено широм Србије, метеоролози најављују да би сличне прилике могле да нас задесе и у месецима који следе.

Месец који је на измаку обележиле су сцене из Ужица које је средином јуна задесило велико невреме праћено ледом који се сакупљао на бујицама воде и стварао наносе сличне снежним падавинама, али и изливање река у Петровцу на Млави где је уништено више од 50 домаћинстава, као и поплављене београдске улица на којима су аутомобили готово пливали у води.

Užice

У Војводини забележено је неколико пијавица, а у региону, пре свега у Црној Гори, торнада су за собом оставила стравичне сцене.

– Падавина ћемо имати већ средином следеће недеље, а потом очекујемо и један кишовит период од 5. до 10. јула. За даље је незахвално прогнозирати, али очекујемо да ће након сваког дужег сунчаног периода уследити онај који ће донети освежење – објашњава Тодоровић.

Како додаје, иако је јун највише непогодних временских услова донео у местима Поморавља и југозападног дела земље, неизвесно је које крајеве би надолазећи пљускови могли да погоде.

– Засад је једино сигурно да ће падавине, као што је и претходних дана био случај, бити локалног карактера – истиче саговорник „Блица“.

У извештају РХМЗ-а наводи се да ће месечна сума падавина током јула бити испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за 10мм на југу до 20мм на северу земље у односу на поменути просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 28 мм.

Када је август у питању, према сада доступним подацима, месечна вредност падавина остаће у границама просека, а са вредностима за око 10мм у односу на њега. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 44мм.

Температуре ће, прича метеоролог, очекивано порасти у односу на јун.

Prognozirano vreme u glavnom gradu

– Не знамо још поуздано када ће доћи до екстремно високих температура, али свакако ће бити више дана који ће бележити 30 степени Целзијуса него у текућем месецу, а за неколико њих прогрозира се и температура која ће досезати 37. подељак – каже Тодоровић.

То значи да ће средња минимална температура ваздуха у јулу имати вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 2,6 степена у односу на просек.

У Београду се предвиђа вредност средње минималне температуре од 20,9 степени. Средња максимална температура ваздуха такође ће бити изнад просека, са вредностима вишим за око 2,9 Целзијуса, а у главном граду средња максимална температура ваздуха током јула биће око 32,3 степена.

Сличне вредности жива у термометру очитаваће у августу, када ће средња минимална температура ваздуха достизати вредности у просеку више за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек. На широј територији престонице, пак, предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха од 19 Целзијуса.

Средња максимална температура ваздуха забележиће вредностими у просеку више за око 2 степена у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 31.7 степени, додаје се у извештају РХМЗ-а.

– Треба нагласити и то да ће јун, по свему судећи, исто забележити температуре изнад просека за ово доба године, иако се суграђанима можда тако не чини због тренутног захлађења – каже метеоролог.

Коментаришући метеоролошку слику овог лета у односу на претходна, он наводи да се извесне разлике могу већ сада уочити.

– Током лета имаћемо мање дана са екстремно високим температурама, али са више падавина. Током јуна оне су у већини места биле у уобичајеним месечним вредностима, али је у добром делу земље пало двоструко, па чак и троструко више количине воде, док је тек у незнатном броју градова и села падавина било испод просека, који иначе износи између 80 и 90 литара по квадратном метру на месечном нивоу – закључује он.

Patrovac na Mlavi

А. Ристовић   Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо