УДЕСИЛИ ЖИВОТ Из града потерали политичаре, полицију и криминалце! | Жиг Инфо

УДЕСИЛИ ЖИВОТ Из града потерали политичаре, полицију и криминалце!

Черан је градић у Мексику из кога су његови становници протерали корумпиране политичаре, полицију и криминалце. Сада владају сами и бране свој град, а стопу криминала свели су на минимум.

Градић има 13.000 становника, а налази се на врло опасној територији и подручју које је под контролом нарко картела.

Градић је окружен прашумом.

Њу су пре неколико година почели да крче богати криминалци који су били у спрези с локалним политичарима како би направили места за плантажу авокада, прича је коју је обрадио ВИЦЕ у документарцу.

Међутим, локално становништво се побунило јер је крчење шуме запретило изворима воде који за грађане значе живот. Ствари су измакле контроли, а оно што је уследило нико није очекивао.

Мештанка Маргарита Елвира Ромеро је одлучила да узме ствар у своје руке. Отишла је код радника који су крчили шуму. Они су почели да је вређају и прете јој оружјем. Маргарита се вратила у град. Грађани су се окупили и организовали заседу дрвосечама који су се враћали с посла.

 

Дрвосече су ухватили, заточили их у локалну цркву и чекали да њихове колеге дођу по њих. Стигла је и полиција, а окупили су се и локални политичари који су хтели насилно да реше ситуацију. Међутим,град се у трену ујединио.

Сви су стали на страну храбрих жена. Из кућа су извадили буквално све што им је могло користити као оружје. Из града су протерали дрвосече, њихове надлежне, полицију и политичаре. Све је то било 2011. године.

Град и данас живи без политичара, полиције и криминалаца. Закон и ред одржава локална ‘полиција’ звана Ронда Цомунитариа. Све су странке забрањене, а градићем владају од народа изабрани функционери који на функцији могу бити највише три године.

Стопа криминала је у Черану сведена на минимум. Понекад се догоде ситна разбојства и прекршаји узроковани алкохолом, али нема убоистава нити отмица. Почела се опорављати и осакаћена прашума, а како би се избегао повратак на старо, патроле сваки дан обилазе контролне точке и пазе да протерани не покушају да опет заузму град.

Многе су заједнице покушале да копирају Черан, али им је недостајало заједништво, преноси 24 сата хр.

 

(alo)

Коментари

Коментари


Препоручујемо