УДРИ ПО СИРОТИЊИ ЕПС грађанима који дугују за струју прети маказама и запленом ствари, док су државне фирме заштићене као бели медведи | Жиг Инфо

УДРИ ПО СИРОТИЊИ ЕПС грађанима који дугују за струју прети маказама и запленом ствари, док су државне фирме заштићене као бели медведи

bidktkqturbxy83mmfhmthimtqwote1mjczowm1othimdljm2viymnins5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Иако десет државних предузећа за струју дугује чак 10,63 милијарде динара, њима над главом не виси принудна наплата, за разлику од грађана са дуговима од по неколико хиљада динара.

Због таквог селективног односа према потрошачима, у мраку би ускоро могло да се нађе скоро пола милиона грађана Србије, пошто је ЕПС решио прво да крене да утерује дугове 140.000 домаћинстава, од којих укупно потражује 12 милијарди динара.

Они то, додуше, правдају законом по којем дуговања привреде застаревају за три, а становништва за годину дана, али да је ЕПС кренуо обрнуто, односно да је принудно наплатио само дуг од РТБ „Бор“, Железаре Смедерево, Железница Србије, „Ресавице“…, успео би да надокнади готово сва дуговања становништва. Те компаније су, по сазнањима „Блица“, првопласиране на листи 10 највећих дужника за струју у 2015.

Свима је заједничко и то што им је власник држава, а у том друштву су још и Азотара, Петрохемија, као и нека локална предузећа. На крају 2015. њихов дуг износио је 10,63 милијарде динара.

Осим тих великих потрошача, Електропривреди дугују и привредници који троше мање од 30.000 киловата годишње, и то 7,6 милијарди динара. Већина њих је засад такође заштићена од принудне наплате.

За разлику од њих, саговорник „Блица“ Александар Милановић са Звездаре није, па су му извршитељи већ куцали на врата за неплаћени рачун од 7.050 динара.

– Сваки дуг мора да се плати, али не знам зашто су код мене извршитељи прво дошли, а не код компанија које дугују неколико стотина милиона. Упозорили су ме да имам рок од осам дана. Нико ме не пита како, кад ми плата касни четири месеца – револтирано каже Милановић.

Заменица председника Коморе извршитеља Светлана Манић за „Блиц“ каже да грађани немају основа да се љуте на њих јер они све предмете обрађују искључиво по налогу ЕПС-а.

– Од почетка године ЕПС је поднео извршитељима близу 133.000 предмета, а јавни извршитељи су дужни да предмете узимају у рад оним редом како су их добили – каже Манићева.

ЕПС: Различити рокови застаревања

Из ЕПС-а кажу да нема селективне наплате дуга, али да постоји различита законска обавеза око застаревања.

– Домаћинствима дугови застаревају за годину дана, предузећима за три, а предузетницима за 10 година. Што се тиче принудне наплате, у току је припрема поступка за око 80.000 домаћинстава. Принудна наплата је почела у августу и за фирме и предузетнике који су на такозваном гарантованом снабдевању, поднето је око 300 предлога за извршење. Наредних дана покренуће се поступак за још 15.000 фирми и предузетника – кажу у ЕПС.

 

С. Вукашиновић, Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

sp-tole_620x0

Караџић: Савест ми је чиста

Све ово што се дешава нам није потребно. И даље нисмо изашли из клупских проблема. Опет се прича о регуларности – истиче председник ФСС. Коментари ...