Ухапшени џихадисти на аеродрому Никола Тесла | Жиг Инфо

Ухапшени џихадисти на аеродрому Никола Тесла

На београдском Аеродрому „Никола Тесла“, у два одвојена случаја, ухапшена су двојица руских држављана, који су се борили у Сирији на страни Исламске државе.

Сумња се да су кренули у Украјину да би се придружили тамошњим властима у борби против проруских побуњеника.

Провером је установљено да је реч о људима који потичу из руске републике Дагестан, а који, након пораза који трпе џихадисти у Сирији, желе да наставе борбу против Руса на другом ратишту.

– Ради се о терористима ИСИС-а, који, након пада Палмире, покушавају да се прегрупишу на неко друго место, а занимљиво је да су овога пута изабрали баш Украјину, где желе да формирају свој батаљон. Велико је питање ко покушава да премести фронт са Блиског истока близи граница Русије – каже извор „Ало!“.

Најгоре од свега је што је Србија морала да пусти обојицу џихадиста пошто су имали исправне руске пасоше и није било никаквих основа за њихово задржавање.

– Они, углавном, користе руске пасоше, али постоје сазнања да некада путују и са лажним турским пасошима. Пошто из Београда нема директних летова за Кијев, они преседају у некој од европских метропола и настављају пут у Украјину. Нико не зна са сигурношћу колико их је до сада на тај начин отишло из Сирије, али се по њиховом кретању може претпоставити да би Украјина наредних месеци могла поново постати велико ратно жариште – тврди наш извор.

Руска кавкаска република Дагестан је постала средиште побуне исламиста, која се проширила Кавказом после два рата у суседној Чеченији. Екстремисти Исламске државе преузели су одговорност за напад у руској републици Дагестан на Кавказу, пре три месеца.

Ало/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо