УЖАС! СМРАД И ДИМ ИЗ ВИНЧЕ И ДАЉЕ ,,УБИЈАЈУ“ ГРАЂАНЕ! | Жиг Инфо

УЖАС! СМРАД И ДИМ ИЗ ВИНЧЕ И ДАЉЕ ,,УБИЈАЈУ“ ГРАЂАНЕ!

Неописиви смрад и густи црни дим већ месец дана гуши људе из београдских насеља у околини депоније у Винчи, коју је пре двадесетак дана зхаватила ватрена стихија.

Нико од мештана Лешћа, Вишњичке бање, Вишњице, Карабурме, Крњаче, Котежа, Борче, па чак и Миријева не сме да се усуди да отвори прозоре или упали климу из страха да ће им се димчина увући у домове. Једино што им преостаје је да се моле богу да ветар не дува у њиховом правцу.

Депонија смећа се запалила 18. маја али и даље дими, док ватра још увек тиња у дубини тог сметлишта, иако су надлежни покушали да примене неколико метода гашења. Из Градског завода за јавно здравље саопштили су да због спорадичне појаве дима с депоније у Винчи, није констатовано повећано присуство загађујућих материја у ваздуху.

– Примећен је благ пораст концентрације суспендованих честица мањих од 10 микрона, али је концентрација ових загађујућих материја и даље испод граничне вредности за период усредњавања од 24 сата – навели су у саопштењу.

Иако из Завода тврде да је ваздух за сада безбедан, пулмолог др Татјана Радосављевић каже да дуготрајна изложеност било којој врсти дима није добра.

– Свако аерозагађење, сваки дим је респираторни иритант. Дим није опасан само за људе који имају алергију или астму, већ и за здраве људе које их у оваквим условима могу добити. Може доћи до развоја преосетљивости дисајних путева. Све зависи шта ти димови још садрже и да ли би такав један случај дуготрајним удисањем временом могао да доведе до неких озбиљнијх поремећаја генетских структура ћелија и других компликација – истиче др Радосављевић.

ИЗВОР: Ј.Н- АЛО

Коментари

Коментари


Препоручујемо