Вакцинација и упис: Казне само за родитеље | Жиг Инфо

Вакцинација и упис: Казне само за родитеље

Потврда из дома здравља о вакцинацији детета потребна, али није услов за упис у први разред основне школе. Велики одзив за имунизацију деце после епидемије малих богиња која се појавила у суседним земљама

МАЛИШАНИ који нису вакцинисани уписују се у први разред, као и њихови вршњаци који су примили цепиво, а санкције због непоштовања здравствених норматива сносе родитељи. У београдским основним школама није забележен случај да је неки предшколац остао неуписан, зато што су његови родитељи одбили да га вакцинишу.

Према речима др Дејана Јонева, педијатра у Дому здравља Чукарица, процедура предвиђа да родитељ потпише изјаву да не жели да дете прими вакцину, која се прослеђује начелнику педијатрије у дому здравља. Са изјавом мора бити упознато и Министарство здравља, као и санитарна инспекција, који предузимају даље кораке.

– Одбијање вакцинације будућег ђака нема санкцију да дете не може да се упише у први разред – наводи др Јонев. – Мало је оних који не желе да се дете вакцинише. Ја сам, рецимо, имао само три случаја, тако да се то врло ретко дешава. Увек је реч о ММР вакцини, и то првом цепиву, док код ревакцинације никад није било проблема, нити одбијања.

Начелница педијатрије у ДЗ Стари град, прим. др Биљана Алексић, каже да у образцу о здравственом стању будућег првака постоји посебан одељак о примљеним вакцинама, које педијатар попуњава. Она истиче да је у последње време, нарочито после појаве епидемије малих богиња у суседству, велики одзив родитеља који вакцинишу децу.

И у школама кажу да није забележен случај да су одбили неко дете зато што није примило вакцину. Приликом тестирања, прилаже се потврда педијатра да је предшколац способан за школу, која је написана после обављених прегледа код физијатра, офталмолога, ОРЛ, логопеда, стоматолога, педијатра, лабораторијске анализе и примања вакцине.

– Не проверавам појединачно сваког првака да ли је примио неопходне вакцине, већ тражимо потврду педијатра која је издата после свих обављених прегледа и анализа – каже Миомир Драгаш, директор ОШ „Иван Горан Ковачић“. – Пошто се у старијим разредима прима још једна вакцина, тада добијемо обавештење из дома здравља да обавестимо родитеље, што и чинимо.

ПРВО ОПОМЕНЕ

У Министарству здравља је евидентирано 686 инспекцијских надзора по питању вакцинације у Србији, од којих је око 200 пријава било из домова здравља.

Како истичу надлежни, не изричу се одмах новчане казне, већ опомене. У већини случајева то уроди плодом, па нема потребе за изрицањем новчаних казни, које се крећу од 30.000 до 150.000 динара.

Б. Б. – М. С.    Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо