Ватра се не смирује, Винча чека закупца | Жиг Инфо

Ватра се не смирује, Винча чека закупца

После кише минимално побољшање стања на градској депонији, ватрогасци у приправности. Понуде потенцијалних партнера за санацију отварају се 6. јула

КИША која је падала у ноћи између среде и четвртка незнатно је умањила тињање ватре у дубинама депоније у Винчи и мало олакшала посао радницима на терену. Екипа „Новости“ уверила се у четвртак пре подне да се густ дим и даље ширио, али ветар га је носио супротно од града. Градски оци очигледно тренутно немају решење, а на дуготрајном се већ дуго ради. Ипак, постоји шанса да почетком следећег месеца град Београд коначно одабере партнера за санирање винчанског сметлишта.

Пљусак је само ублажио сагоревање, међутим, према речима тамошњих радника, ни пет таквих не може да угаси ватру унутар десетина метара. Да ли је загушљивије ујутру или увече, зависи само од атмосферских прилика, тврде надлежни. А како ствари стоје, дим ће се осећати још дуго.

– Велика количина воде која се кишом равномерно распореди на целој површини помаже више него гашење на терену – кажу из „Чистоће“. – Наши радници су непрекидно на депонији и без прекида гасе ватру и контролишу ситуацију.

Радници ЈКП „Градска чистоћа“ и у четвртак су поливали водом сметлиште, а земља је камионима непрестано стизала. Како смо сазнали у Винчи, иако тиња на дубинама од више десетина метара, у четвртак је био критичан површински слој. Узрок пожара је и даље непознат, али није први пут да се ђубриште пали само од себе. Међутим, никада није било овако критично.

И док Винча гори без назнака о томе до када, град планира партнерство са једним од пет светских, специјализованих предузећа чије ће понуде бити отворене 6. јула.

– Садашња депонија настала је пре око 40 година и не задовољава савремене стандарде – објашњава Филип Аврамовић из градског Секретаријата за заштиту животне средине. – Зато смо успоставили ригорозне услове, контактирали са око 100 фирми из целог света. Једанаест је било заинтересовано, а пет је задовољило наше услове, тако да сада очекујемо њихове понуде. Компаније су из Француске, Аустрије и Италије.

Од будућег партнера очекује се да санира депонију, затвори је и загради, истретира депонијски гас, нагомилане воде, изгради део за рециклажу грађевинског отпада… Уговор ће се закључити на период од 25 година, а сва улагања падају на терет новог партнера. После истека четврт века, читаво постројење враћа се у руке града Београда.

– Отпад ће се користити за добијање електричне и топлотне енергије, тако ће се решити еколошки проблеми у граду. Пре допремања у Винчу, у граду ће се вршити рециклажа свог смећа, а остатак који не може да се искористи одлазиће на депонију – каже Аврамовић.

НЕОПХОДНА МОДЕРНИЗАЦИЈА

ДА је стање депоније каква је данас неодрживо за будућност потврдио је за „Новости“ Дарко Надић, професор екологије на Факултету политичких наука.

– Веома је важно да депонијом управља неко специјализовано предузеће, а оно што је још важније је претварање отпада у енергију. Неопходно је едуковати суграђане да није реч ни о чему токсичном и да су депоније овакве врсте велики проблем у градовима.

В. РАДУЛОВИЋ    Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо