ВИРУС НИЛА ОПЕТ ПРЕТИ Заражени људи и комарци, ево која су насеља НАЈКРИТИЧНИЈА | Жиг Инфо

ВИРУС НИЛА ОПЕТ ПРЕТИ Заражени људи и комарци, ево која су насеља НАЈКРИТИЧНИЈА

Четворо пацијената налази се у Општој болници Панчево због здравствених компликација које су проузроковане обољевањем од грознице Западног Нила, наводи портал 013инфо. Присуство комараца који носе вирус Западног Нила потврђено је на шест локација у Београду и исто толико у Панчеву.

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Војловица, Јабука, Старчево, Омољица, Иваново и Глогоњ јесу локације у Панчеву на којима су прикупљани комарци и на којима је доказано присуство вируса грознице Западног Нила.

– Случајеви пријављени са Јужнобанатског округа (општина Панчево) и територије Града Београда (општина Палилула), особе су мушког и женског пола, старости 66 и 69 година, са придруженим хроничним обољењима – наводи се у недељном извештају „Батута“ о актуелној епидемиолошкој ситуацији грознице Западног Нила, на територији Републике Србије.

Са извештајем о критичним локацијама слажу се и истраживања Завода за биоциде и медицинску екологију. На Палилули су „проблематични“ комарци откривени у Малом Збегу, Малом Рају, у Грге Андријановића 2, Грге Андријановића 4 и Браће Марић. Међутим, Завод наводи и да су преносиоци овог вируса нађени и на територији општине Чукарица, конкретно на Јулином брду.

– Екипе Завода за биоциде и медицинску екологију су на свим позитивним локалитетима извршиле сузбијање одраслих форми комараца уређајима са земље и у контролном мониторингу након сузбијања бројност комараца је била изузетно ниска и није било позитивних комараца на вирус Западног Нила – наводи се у истом извештају од пре две недеље.

Која група је најподложнија

Стање пацијената у Панчевачкој болници за сада је стабилно. Најподложнији обољевању јесу хронични болесници, најчешће они који имају проблема са срцем, крвним судовима или се боре са дијабетесом, као и људи са ослабљеним имуним системом. Такође, особе које имају више од 50 година, спадају у ризичнију групу.

Битно је и да труднице и деца буду безбедни, због тога што вирус може утицати на формирање плода, док код најмлађих најчешће може проузроковати менингитис.

Како да се заштитите?

Неопходно је предузети све мере за заштиту од комараца, стога се препоручује коришћење мрежа на прозорима, ношење дугих рукава у вечерњим часовима, избегавање шетње поред реке и коришћење репелената, објаснила је за 013инфо др Љиљана Мијовић, инфектолог-вирусолог.

Вирус Западног Нила појавио се 2012. године, инфекција се преноси убодом зараженог комарца, а не постоји специфична терапија против ове грознице. Током летњих месеци, Панчево је један од најугроженијих градова на територији целе државе.

М. Милојковић , 013Инфо/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

„ИМАО САМ ДИОПТРИЈУ 7 И НИСАМ МОГАО ДА СЛУЖИМ ВОЈСКУ“ Вулин открио своје највеће животно разочарање

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је својевремено ослобођен служења војног рока из здравствених разлога, односно због слабог вида. Коментари Коментари