Више не можете да се возите КОМБИЈЕМ, а ево зашто их је Влада ЗАБРАНИЛА | Жиг Инфо

Више не можете да се возите КОМБИЈЕМ, а ево зашто их је Влада ЗАБРАНИЛА

Закон о превозу путника у друмском саобраћају, који забрањује комби превоз са мање од девет седишта, ступио је на снагу у понедељак, због чега превозници најављују блокаде саобраћајница.

Укидање комби превоза најављује се месецима, а од данас је и званично забрањен.

– Нема ниједног разлога да се Закон о превозу путника у друмском саобраћају не поштује. Нелегални комби превоз урушава транспортну делатност због чега држава губи више од 50 милиона евра годишње – изјавила је прошле недеље потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Како је рекла, комби превоз није могућ не само годину дана од када је донет нови закон, него није био могућ 20 година и, све време се обављао практично на нелегалан начин.

– Није само што губимо новац, ми на тај начин урушавамо потпуно транспортну делатност. Оно што комби превозници очекују, то је да уђу практично у закон и да могу да вас возе, како грађани кажу, од стана до стана, како коме одговара. То не постоји нигде у свету – рекла је министарка.

Како је рекла, они који су обављали такву врсту превоза не морају да изгубе посао, јер постоји легалан вид а то су мини бусеви где се зна коју категорију мора да има возач.

Нисмо нелегални, нека нас уведу у јавни саобраћај

Међутим превозници упозоравају да и поред тога неће одустати од посла, а најавлајују и нове протесте који ће бити радикланији.

– Шта ћемо тачно да блокирамо зависиће од тога како нас држава буде третирала – рекао је за „Блиц“ Игор Несторовић из „ГЕА Турса“. Иако није прецизирао који путеви би могли да буду под блокадом, раније је из Удружења комби превозника најављено да ће када дође време, јавност бити детаљно обавештена о свим активностима, укључујући блокаде путева, мостова, па чак и граничних прелаза и Владе Србије…

Како додаје Несторовић, спорни Закон је увек био исти, само је сада политика постала ригорознија.

– Ми смо дали предлог да се комби превоз уведе у јавни саобраћај. Нажа удружења годинама раде легално, плаћамо све порезе и дажбине, а сада кажу да смо нелегални. Шта онда плаћамо ако смо нелегални? Проблем је што они који су заиста нелегални, и не плаћају држави, хоће да се заведу као легални, и ми превозници смо против тога – каже Несторовић.

Најспорнији је Члан 96 у коме се, између осталог, каже да је домаћем и страном аутопревознику забрањено вршење превоза путника путничким возилом, са мање од девет седишта, у које спада око 40.000 комбија са шест до осам места које користе комби превозници. Удружење комби превозника окупља 400 возила и има 600 запослених.

Како превозници рекли за „Блиц“, сваки њихов члан је регистрован у АПР-у.

– Начин организовања превоза овим возилима је различит, скупљи је од аутобуса а јефтинији од таксија, и као такав никоме није конкуренција. Ми превозимо мање групе путника, на семинаре, до аеродрома градова до којих не постоји други вид превоза, превозимо труднице, мајке са малом децом, старије особе, студенте, пословне људе, филмске екипе, музичке бендове… њима одговара такав превоз баш због своје специфичности. Бржи је, елегантнији, нема одређену руту и време се формира на основу захтева клијента – кажу превозници.

Како истичу, захтевају одлагање примене закона како би се омогућио договор о изменама и допунама закона на обострани интерес.

Нови протести ће бити радикалнији

Удружење комби превозника најавило је данас радикализацију протеста, уколико до краја ове недеље не добију одговор из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре о њиховим захтевима.

Потпредседник удружења Бранко Петрешевић изјавио је данас на конференцији за новинаре да на претходном састанку са представницима министарства није постигнут договор и да очекују да примена Закона о превозу путника, који им омогућава рад буде одложена.

– Уколико се то не догоди, поново ћемо организовати протесте – рекао је он.

Комби превозници недавно су протествовали у Београду, када је око150 возила и 200 превозника учествовало у протестној вожњи, после чега је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић одбацила њихове ставове. Она је тада истакла да нема разлога да се Закон о превозу путника у друмском саобраћају не примењује и да држава не може да дозволи да неко не поштује закон.

Сада су међутим најавили да ће их на протесту бити много више.

Д.К.   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо