ВИШЕ НОВЦА, СТРОЖА ПРАВИЛА Ко не вакцинише дете неће добити родитељски додатак, али то НИЈЕ ЈЕДИНО ОГРАНИЧЕЊЕ | Жиг Инфо

ВИШЕ НОВЦА, СТРОЖА ПРАВИЛА Ко не вакцинише дете неће добити родитељски додатак, али то НИЈЕ ЈЕДИНО ОГРАНИЧЕЊЕ

Родитељи деце која нису вакцинисана неће моћи да добију родитељски додатак, пише у изменама Закона о финансијској подршци породици са децом које су недавно усвојене на седници Владе Србије. То међутим неће бити једина отежавајућа околност за добијање додатка, који ће од 1. јула ове године бити драстично увећан.

За нешто више од десет дана родитељи новорођене деце из буџета добијаће значајно веће износе него до сада, а у том року би по хитном поступку требало да буду усвојене измене Закона о финансијској подршци породици са децом.

Нови прописи предвиђају да ће за прво дете бити исплаћивано једнократно 100.000 динара, за друго 10.000 месечно у наредне две године, а за треће 12.000 у наредних 10 година. Највећи износ родитељског додатка примаће мајке и очеви четвртог детета – по чак 18.000 динара месечно пуних 10 година.

Ипак, како пише у изменама Закона, на тај новац неће моћи да рачунају родитељи који нису вакцинисали своје новорођено дете, као и децу који су претходно добили.

Предвиђено је да мајка новорођеног детета претходно да изјаву да су њено новорођено дете, као и њена деца „претходног реда рођења“ вакцинисана у складу са прописима из области здравствене заштите Републике Србије. Тај податак надлежни органи ће проверавати једном годишње у евиденцији за имунизацију.

У случају да се утврди да родитељи нередовно вакцинишу децу, исплата додатка у ратама ће бити прекинута до коначне одлуке Министарства за рад и социјална питања.

Кад може бити прекинута исплата родитељског додатка?

Осим неопходне вакцинације, постоје и друга ограничења за примање родитељског додатка. С обзиром да се за треће и четврто дете новац исплаћује у ратама пуних 10 година, исплата ће бити прекинута уколико деца не похађају обавезни предшколски програм.

Ilustracija

Исто ће се догодити и уколико деца не похађају редовно наставу у оквиру система основношколског образовања Републике Србије.

Право на родитељски додатак не могу да остваре ни родитељи који у моменту подношења захтева живе у иностранству, као и мајка новорођеног детета (страни држављанин) која је исто или слично право већ остварила ван Србије, односно у земљи чији је држављанин.

Исплата додатка ће бити прекинута и уколико дете умре, осим ако је реч о трећем и четвртом детету. У том случају родитељима ће из буџета бити уплаћен једнократни износ од 200.000 динара.

Укидање ограничења

Осим што су уведена додатна ограничења, изменама овог закона нека су и укинута. Наиме, у Закону који је усвојен крајем децембра наведено је да право на родитељски додатак неће имати оне мајке и очеви који плаћају порез на имовину на пореску основицу већу од 30.000.000 динара.

У том тексту закона пише и да додатак не може да буде остварен ако један од родитеља (или оба) плаћају годишњи порез на доходак грађана. Тај порез су у овом тренутку дужни да измире они који месечно зарађују 197.928 динара месечно.

Slavica Đukić Dejanović

Међутим, у изменама Закона те одредбе су избрисане. Како за „Блиц“ наводи министарка задужена за породицу Славица Ђукић Дејановић, циљ нових прописа није да родитељски додатак буде социјална категорија, већ популациона.

– То значи да ће родитељи сваког детета добијати тај додатак независно од прихода који остварују и имовине коју поседују. Ова врста подршке не односи се само на сиромашне грађане – каже Дејановићева.

Наташа Латковић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо