ЗА ОВО БИ НЕКО ТРЕБАО ДА ОДГОВАРА ЗАТВОРОМ Нелегална канализација у Врчину излива се у њиве! | Жиг Инфо

ЗА ОВО БИ НЕКО ТРЕБАО ДА ОДГОВАРА ЗАТВОРОМ Нелегална канализација у Врчину излива се у њиве!

Службено или одговорно лице које противправно прописима о заштити, очувању и унапређењу животне средине дозволи изградњу, стављање у погон или употребу објеката или постројења или примену технологије којима се у већој мери или на ширем простору загађује животна средина, казниће се затвором од шест месеци до пет године.

Овако гласи само једна ставка члана 262 Закона који се односи на противправну изградњу и стављање у погон објеката и постројења која загађују животну средину. Међутим, у ГО Гроцка овог закона и прописа се не држе.

Негде око 2. новембра 2014. године у дворишту породичне куће Т. Ф-а, са почетком око 21 час сазива се збор грађана улице Гробљанска и део Таковске из Врчина. Председавајући тог „збора грађана“ био је Драгољуб Симоновић садашњи предсеник ГО Гроцка. Симоновић је на збор грађана дошао у пратњи две даме и представником Миленијом групе ( Предузеће које је радило на гасификацији ГО Гроцка). У разговору са присутнима, Симоновић обавештава да се мора радити реконструкција канализације и да свако домаћинство мора да уложи 1 021 евра, а да ће он од општине Гроцка (тада није имао никакву функцију у ГО Гроцка) затражити додатних 26 000 евра, колико је потребно за реконструкцију.

Симоновић је тада рекао да ће радове изводити предузеће „Миленијум“.

Како би се прикрио траг о извођачу радова, за извођача радова се поставља, наводна, Група грађана „Миле Станаревић“ који се наводи као инвеститор, док се уговор са грађанима потписује са Миленијум групом.

УГОВОР- страна 1, страна 2

Пре тога, према тврдњама сведока, фалсификује се документ , тачније захтев за сагласност за изградњу канализационе мреже.

ЗАХТЕВ- страна 1, страна 2

Како тврде сведоци, скупљани јесу потписи али у смислу петиције за изградњу канализације не и за захтев. Сумњиво је то што је након потписа грађана, ручно унета ставка шта су грађани захтевали.

Дирекција за изградњу ГО Гроцка, даје сагласност Милету Станарчићу за извођење грађевинских радова канализационе мреже, међутим затражила му је и да достави потребну документацију.

САГЛАСНОСТ- ОВДЕ

Међутим, Станарчић никада није доставио потребну документацију, али је градња започета и завршена. Стим што све отпадне воде одлазе на пољопривредну површину, загађујући неких 100 хектара површине.

У међувремену градње, Милан Јовановић мештанин Врчина из Гробљанске улице подноси Секретеријату за инспекцијске послове Града Београда обавештење о нелегалној градњи канализације у споменутим улицама у Врчину, као и да може дођи до озбиљне еколошке катастрофе. У обавештењу наводи да је обавестио и општинску инспекцију али да није ништа предузето.

ПРИЈАВА- ОВДЕ

Након обавештења Секретеријата у Београду, и одговора да нису надлежни, Одсек за грађевински инспекцију излази на терен и доноси решење да се обустави сви радови као и да се уклоне већ изведени радови.

РЕШЕЊЕ ИНСПЕКЦИЈЕ- страна 1, страна 2

НАСТАВИЋЕ СЕ- ЈП Водовод и канализација не зна да постоји канализација. Мештанима сада инвеститор прети судским извршитељима. Канализацију по извршном решењу нико није уколонио.

 

За Жиг Инфо:

 

Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Исламска држава на 120 км од Србије!

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је јуче да МУП нема сазнања да се спрема некакав терористички напад у Србији, али да увек постоји „објективна забринутост“. ...