ЗА СЕДАМ НЕДЕЉА ОДЕ ТОНА РИБЕ Божићни пост највише воле ТРГОВЦИ | Жиг Инфо

ЗА СЕДАМ НЕДЕЉА ОДЕ ТОНА РИБЕ Божићни пост највише воле ТРГОВЦИ

Божићни пост почиње у понедељак, а трговци га дочекују раширених руку и спремних залиха јер им у обиљу слава и прослава продаја скочи од 50 до 70 одсто.

Продавци на зеленим пијацама не крију да је за многе од њих време пред најрадоснији хришћански празник – најрадоснији период у години. Ово нарочито важи за рибарнице, које све више продају и рибље салате, чорбе или зачине који иду у њу.

– За седам недеља поста продамо преко тоне рибе! Наручили смо свежу речну и морску рибу, а већ нам сутра стиже шаран од 50 килограма! Људи штеде и новац и време, па ипак највише пазаре повољнију рибу, као што су филети скуше или пастрмке, а затим и печен и исецкан ослић – рекао нам је Мирослав из једне рибарнице на Бајлонијевој пијаци.

Спремљене посластице које се једу „с ногу“ траже се и на слатким тезгама, где се највише продају готови колачи.

– У првим данима поста, купци често траже парче алве, орасницу или ратлук, чисто да се засладе, али се зато пред Светог Николу и Божић домаћице грабе о бадеме, лешнике, смокве и друго суво воће. Продаја нам скочи и до 50 одсто тих дана – тврди Милена на чијој разнобојној тезги од самог погледа на сушене плодове и желе бомбоне креће вода на уста.

Ратлук је свакако најјефтинији, око 200 динара по килу, док цена ораха варира од 800 до 1.000 динара, зависно од сорте.

За дане поста можда су најспремније продавнице куване хране где “нема шта нема”.

– Кромпир салате, пекарски кромпир, пасте с поврћем, лигње и панирани штапићи, слане и слатке пите, салате од печурака, ма све што вам душа пожели. Најхрањивији је свакако посни пребранац и коју год количину да спремимо, све се за дан прода. Увели смо чак и посни специјалитет куће – сушене пуњене паприке за 800 динара по килограму, којим су купци одушевљени. Радимо и кетеринг за славе и тада нам промет скочи за око 70 одсто – са осмехом ће куварица Валентина.

НОРВЕШКИ ЛОСОС 2.900 ДИНАРА

Ослић са роштиља кошта 850 динара по килограму, скуша 730, а филе сома 890. Филе прженог шарана је 950, а бургер од те рибе тек 50 динара по комаду. Најскупљи је норвешки лосос чија цена досеже вртоглавих 2.900 динара!

СУПЕРМАРКЕТИ НУДЕ ПОПУСТЕ

У већим маркетима цене замрзнуте рибе су већ пале, понегде и до 100 динара по производу. На акцији се може наћи и смрзнуто поврће, које је око 10 динара повољније, али и сојино млеко у праху, јефтиније за неких 80 динара.

Д.Тулмировић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

СРЕЋАН ПРАЗНИК ОЦИ

Празник Оци код Срба се слави недељу дана пред Божић и трећи је празник, уз Материце и Детињце који му претходе, којим се заокружују породични ...