петак, 30 јул 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Како ће изгледати туризам Црне Горе овога лета?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Једна од грана која је претрпела највеће последице од пандемије корона вируса јесте туризам. Многа планирана путовања током летњег периода су масовно отказивана, с обзиром да већина људи није желела да преузима велики ризик од потенцијалне заразе.

Када је туризам у Црној Гори у питању, лето 2020. године претендује да буде једно од најгорих туристичких сезона до сада из више разлога. Затворене границе са одређеним земљама, велики број људи у ресторанима, хотелима и плажама никако не иду у корист црногорском народу.

Ипак, постоји одређени број туриста који, без обзира на тренутно стање, и даље очекују да ће успети да овог лета уживају на обали предивног Јадрана. Многе жене већ планирају да купе идеалан купаћи за даме који ће им савршено пристајати, мушкарци набављају летње гуме, а деца се радују још једном феноменалном распусту.

 

Каква су предвиђања за туризам Црне Горе 2020. године?

 

Летња сезона у Црној Гори, судећи по тренутном стању, неће бити на завидном нивоу. У односу на претходну, 2019. годину, када је већина аранжмана била већ распродата до ускршњег периода, а приватни смештаји букирани - ове године ће то бити знатно другачије.

Према информацијама једног власника луксузних апартмана у Црној Гори, у односу на прошлу годину када су сви апартмани већ на пролеће били букирани, ове године су направљене само две резервације, док предсезоне готово да није ни било јер су сви групни аранжмани за март и април отказани.

Овако нешто је случај и код већине других власника приватних смештаја који и даље очекују потенцијалне резервације туриста и надају се да ће се ситуација стабилизовати током летњег, па чак и јесењег периода. Хотели су скоро сасвим празни, а азијских туриста, којих је претходних лета било заиста много, овог лета их неће бити готово уопште.

 

Да ли спуштање цена може да повећа број туриста?

 

Туризам Црне Горе чини око 25 одсто бруто-друштвеног производа што је у претходним годинама овој земљи доносило више од милијарду евра. Овог лета, прогнозе су далеко лошије.

Све зависи од тога колико туриста заиста планира да оде на пут, поготово у Црну Гору, ако узмемо у обзир и податак да тур-оператори сторнирају аранжмане за ову земљу до 2 дана пред сам долазак туриста, што је био изузетно редак случај у прошлости.

Како је читава ситуација у свету, па и у Црној Гори, веома неизвесна, поједини хотели и власници апартмана су одлучили да снизе цене смештаја како би, на тај начин приволели туристе да летују на црногорском приморју.

Колико ће то заиста помоћи да се, колико-толико, спаси летња туристичка сезона 2020. годне, још увек велика енигма, јер је, према речима многих црногораца, тренутно можда и највећа криза у туризму Црне Горе још од распада бивше Југославије.

 

Компаније у Црној Гори траже одлагање плаћања пореза

 

Корона је знатно пореметила планове на свим нивоима, а многе компаније и фирме се и даље боре за опстанак на тржишту. Зато су у Црној Гори многе компаније од власти затражиле да им се омогући одложено плаћање на добит, јер ће једино тако успети да преживе 2020. годину и да се надају неким бољим временима у будућности.

Захваљујући овом податку видимо колико је ситуација у Црној Гори неповољна по туризам и да ће требати доста времена како би се ствари вратиле у нормалу, а број туриста повећао као некада.

 

Лето 2020. у знаку заштите од заразе корона вирусом

 

Судећи по тренутној ситуацији, свим туристима се овога лета препоручује да се озбиљно придржавају одређених мера предострожности како би, на адекватан начин, заштитили себе и друге од заразе корона вирусом.

Наиме, на плажама Црне Горе се овог лета очекује да се људи на плажама придржавају дистанце, идеално на 2 метра од других. Правило дистанце је злата вредно у свим хотелима, ресторанима, кафићима, на шеталиштима и било где где је присутна велика концентрација људи на једном месту.

Осим дистанце, редовно прање и дезинфиковање руку је од кључног значаја, као и дезинфиковање лежаљки, одеће, есцајга...укратко свега што вам може доћи под руку. Водите рачуна и о подизању имунитета, уносећи довољан број витамина у организам.
Угоститељи се и даље надају доласку туриста из целог света
Иако су многи одлучили да своје летовање одложе за следећу годину, угоститељи из Црне Горе се и даље надају да ће овога лета ипак бити довољан број туриста, како сезона не би сасвим пропала.

Како ће туризам Црне Горе заиста изгледати овога лета и да ли ће велика катастрофа бити избегнута, остаје само да сачекамо и видимо.

 

Промо

Bg

Најчитаније