недеља, 16 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СРЕЋАН ПРАЗНИК ОЦИ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „Ако ћемо да се хвалимо прецима својим, не смемо бити мањи од њих у молитви и љубави – у молитви, да би нам Бог био савезник, помоћник и заштитник; у љубави, да би нам живот био радост и снага и светлост.“

 

Свети Јован Златоусти: „Направи твој дом Црквом, јер ти ћеш одговарати за душе твоје деце и свих оних који обитавају у њему.“
Празник Оци код Срба се слави у дан недељу пред Божић и трећи је празник, уз Материце и Детињце који му претходе, којим се заокружују породични празници.
И за овај празник деца се спремају да везују, али овога пута оца, који, да би се „одрешио“ мора дати неке поклоне.
Везивање оца не пролази тако мирно као везивање мајке и остали су записи да су некада очеви умели раније да сакрију канапе и конце како их деца не би имала чиме везати, али су се малишани сналазили. Како је отац и глава породице, не би требало, по обичају дуго да буде везан, тако да се све брзо завршавало и деца би добила своје поклоне.
Хумани људи су и овај празник користили да помогну онима који имају мање од њих и био је обичај да се деци без родитељског старања за тај дан нешто поклони тако што им имућнији дозволе да их вежу и тако им дају као поклон нешто што им треба, а уз то и оно најважније – љубав и пажњу, осећај припадања и прихватања, како би и они знали шта значи породица.
Битни су празници и Детињци и Материце и Оци, јер уче све нас да се љубав дељењем умножава, а децу – да су битни чланови породице, који се и иначе највише обрадују поклонима.

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније