петак, 21 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Шта радити када вам се возило поквари на путу?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Без обзира на одговорно вођење рачуна о исправности вашег аутомобила, готово је сигурно да ће вам се некада десити да се на вашем аутомобилу догоди изненадни квар неког његовог елемента.


То ће некада бити већа или мања штета, али је ваше адекватно реаговање у датој ситуацији од кључног значаја за вашу сигурност, као и безбедност осталих учесника у саобраћају.

Зато у наставку текста пронађите практичне савете који могу да вам послуже као водич при стресној ситуацији квара аутомобила током вожње.

Како да се безбедно зауставите и пронађите доступну шлеп службу?

У немилој ситуацији када схватите да ваш аутомобил не функционише како треба, први корак ка решењу проблема је да останете што прибранији можете и на што безбеднији начин зауставите ваш аутомобил уз десну страну пута.
Уколико сте у могућности, упалите сва четири мигавца и покушајте да се довезете до најбезбеднијег оближњег места на којим се можете зауставити. Дакле, место које је прегледно од стране других учесника саобраћаја.
Ако имате тешкоће да зауставите аутомобил јер кочница аутомобила не ради - брзину постепено смањите мењачем, док уз то полако пуштате и квачило. Контролу над возилом ћете најбоље одржати ако волан окрећете посебно пажљиво и нежно.
Када возило зауставите и потребно вам је да контактирате шлеп службу, најлакше је да географски најближу пронађете путем Интернета. Стога, ако се налазите у Београду, услугу шлепања ћете пронаћи једноставним куцањем упита “шлеп служба Београд” у предвиђено поље за претрагу.
Док чекате шлеп службу и време проводите ван аутомобила, обавезно пре него што напустите кабину аутомобила - обуците безбедносно рефлектујући прслук. Важно је да ову безбедносну меру не прескочите, јер прслук обезбеђује вашу видљивост.

Како да самостално препознате квар на свом аутомбилу?


Понекад у оваквим ситуацијама може бити корисно да умете да самостално препознате квар одређеног елемента свог аутомобила. Срећом, ваш аутомобил у многим случајевима звуком и мирисом одаје о ком проблему је тачно реч.
Такође, добро осмотрите аутомобил и проверите да ли можете да уочите неко цурење течности или дим на излазу издувне цеви. У случају дима, највероватније је у питању озбиљнија неисправност, па је ауто сервис нужно потребан.
Када добро препознате све “симптоме” квара, путем Интернета можете да пронађете највероватнији проблем и како га најлакше можете решити. Такође, није лоше да ове информације проследите аутомеханичару када га будете обавестили о свом доласку.

Зашто је важно да “познајете” аутомобил када вам се возило заустави?

Најбоље ћете утврдити узрок заустављања возила ако своје возило “познајете”. Тако ћете најпрецизније умети да региструјете штету и адекватно реагујете у складу са истом - санирајући је, а не повећавати је из незнања.
Познавање возила подразумева познавање елемената аутомобила - где се у њему налазе и чему служе; као и да редовно пратите стање вашег аутомобила - притисак ваздуха у гумама, нивое течности, и слично.
Поред теоријског знања које сте стекли при полагању испита за добијање возачке дозволе, добро је да при редовним сервисима будете присутни у близини аутомобила, како бисте утврдили своје знање на конкретном моделу аутомобила који користите.
Такође, редовним сервисима ћете једино бити сигурни да сте обезбедили најмање шансе да вас аутомобил изневери у току вожње, што је поготово важно када се упутите на удаљене дестинације - када ће вам бити компликованије да обезбедите санирање штете.
Како би били припремљени за изненадне кварове на путу, многи возачи неке резервне елементе аутомобила чувају у гепеку. Повољне ауто делове можете набавити на од продаваца који су непоправљиве аутомобиле раставили, како би вам послужили у изненадним кризним ситуацијама.

Који су најчешћи кварови аутомобила?

Како бисте били вешти у препознавању квара на аутомобилу и како бисте умели да одговарајуће реагујете, тако да штета буде што ефикасније и приступачније санирана - добро је да знате који су најчешћи кварови на аутомобилу до којих долази иако је аутомобил оптимално одржаван.
Једни од најчешћих кварова аутомобила због којих долази до заустављања су кварови на електроуређајима, кварови кочионог система и кварови мотора. Док ћете највероватније морати да позовете мајстора у помоћ, неке кварове можете да препознате и санирате и сами.

Квар на електроуређајима - Испражњен или неисправан акумулатор

С обзиром да је у питању “пуњива батерија” аутомобила, неисправан акумулатор је један од најчешћих узрока за заустављање аутомобила. За правилан рад је потребно да буде оптимално напуњен.
Празан акумулатор можете да покренете без одласка код мајстора, уз помоћ каблова за стартовање. Кабловима можете да повежете акумулаторе два аутомобила. Опис овог трика можете пронаћи у упутству које сте добили уз аутомобил.
Сваки акумулатор има одређени рок трајања. Тако акумулаторе који нису мењани - треба проверити након пет година, док је онима који су већ замењени, рок трајања до три године.
Свако “седање за волан” са собом носи могућност да се нешто непредвиђено деси, па се зато важно да увек будете спремни на решавање различитих ризика како би вам свако путовање прошло што пријатније.

Надамо се да смо вам овим текстом приближили и значај познавања елемената аутомобила, у случају изненадног квара на путу, које ће вам омогућити да осмислите своје наредне кораке и најефикасније санирање штете - било самостално, било одласком на сервис.

У сваком случају, најважније је да не паничите и останете прибрани, јер за већину најчешћих ситуација услед којих долази до заустављања аутомобила, постоји једноставно и брзо решење.

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније