уторак, 09 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СРЕЋАН ПРАЗНИК ВРБИЦА И КРСНА СЛАВА ЛАЗАРЕВА СУБОТА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Поуке Светог владике Николаја Велимировића: “Ништа нема страшније ни душегубније него поклецнути у мукама и одрећи се Христа. Тек што је Јуда намирисао понижење и страдање свога Учитеља, он се Овога одрекао, и тиме погубио себе заувек. Јер и он је узалуд очекивао зацарење Христа у Јерусалиму, а с тиме и своју славу и добит, па кад је осетио да ће место круне Христос пре понети трнов венац, он се измакао и удружио са онима који су изгледали богатије и славније у овом свету од Спаситеља.”

Празник Лазарева субота – Врбица (грч. Σάββατο του Λαζάρου), знан и као Субота Светог праведног Лазара покретни је празник у зависности од дана када је Васкрс, али се увек обележава суботом, дан пре празника Цвети, шесте недеље Часног поста.
Лазарева субота је посвећена сећању на Лазара из Витиније, којег је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих након што је четири дана провео у гробу. После васкрсења Лазар је био епископ на Кипру, а у IV веку у Јерусалиму овај догађај је установљен као празник, те га многи Срби славе и као Крсну славу.
Такође, на овај празник прославља се и обичај Врбица, који је познат и као дечији празник. Тог дана се беру младе врбове гране, тек олистале и освештавају се на служби у цркви, те се деле присутном народу, а затим се на вечерњој служби иде у опход око храма и пева се тропар посвећен празнику Лазарева субота. Деца носе звончиће и плету се венчићи од врбовог прућа, који се после носе кући и стављају поред иконе и кандила. Прослава овог празника датира од ИВ века, а у литији су по записима учествовали и одрасли и деца носећи гранчице маслина и палми, а у крајевима у којима не расте ово дрвеће носе се гранчице врбе.
Врбица је празник који има и предхришћанских елемената, али и основе у Библији, и у Јеванђељу по Јовану 12, 12-13: „Сутрадан многи из народа који беше дошао на празник, чувши да Исус иде у Јерусалим, узеше гране од палми и изиђоше му на сусрет вичући: Осана! Благословен који долази у име Господње, Краљ Израиљев!“
У Србији, пре Другог светског рата, Лазарева субота – Врбица прослављала се и као школска свечаност, када су деца лепо обучена заједно ишла до извора, где су време проводила у игри.
Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.

lazsub1

В субботу шестую Великого Поста, Лазареву. Тропарь, глас 1.: Общее воскресение прежде Твоея страсти уверяя, из мертвых воздвигл еси Лазаря Христе Боже. Темже и мы яко отроцы победы знамения носяще, Тебе победителю смерти вопием: осанна в вышних, благословен Грядый во имя Господне.
(Тропар, глас 1.: Обшчеје воскресеније, прежде Твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, Тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче, Тебје побједитељу смерти вопијем: Осана во Вишњи, благословен грјадиј во имја Господње.
Тропар, глас 1.: Уверавајући нас пре Твог страдања у опште Васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је благословен Онај који долази у име Господње!)

В субботу шестую Великого Поста, Лазареву. Кондак, глас 2.: Всех радость Христос, истина, свет, живот, и мира воскресение, сущим на земли явися Своею благостию, и бысть образ воскресения, всем подая Божественное оставление.
(Кондак, глас 2.: Всјех радост, Христос, Истина, Свјет, Живот и мира Воскресеније, сушчим на Земљи јависја Својеју благостију, и бист образ воскресенија, всјем подаја Божественоје остављеније.
Кондак, глас 2.: Радост свих, Господ Христос, Истина, Светлост, Живот и Васкрсење света, свима се јавио на Земљи Својом добротом, и постао образ Васкрсења, свима дајући божански опроштај грехова.)

 

 

Промо

Bg

Најчитаније