недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СРЕЋАН СПАСОВДАН – ПРАЗНИК ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „Бранећи веру православну, браните непрестано душе своје од лакомства и сујета овога света. Све је пролазно као облак, и варљиво као сан. Сећајте се Горе Јелеонске и места Вазнесења Христова.

 

Вазнесени на небо доћи ће опет у сили и слави да суди свакоме по делима његовим.“ Српска православна црква и њени верници данас прослављају празник Спасовдан (грч: Αναλήψεως – Вазнесење), посвећен Вазнесењу Господњем. Празник Вазнесења Господа нашега Исуса Христа је покретни празник, који се слави 40 дана после Васкрса у четвртак шесте седмице по Пасхи. У почетку Спасовдан је слављен заједно са празником Педесетнице, а у IV веку долази до одвајања ова два празника. После Васкрса прође 40 дана када се Господ вазнео на Небо и којих се јављаше својим ученицима говорећи им о Царству Божијем и заповедивши им да се не удаљавају од Јерусалима, већ да чекају силазак Светог Духа, а затим их је извео до Витиније, подигао своје руке и благословио их је, те се Вазнео на Небо. Ученици су посматрали са Горе Маслинске облак који Господа сакри од њихових очију, и Господа се Вазнесе, а Анђели објавише да ће Исус Христос, као што су Га видели да се Вазнео, на исти начин поново доћи.

spasoo

О томе пише у Делима апостолским 1, 1 – 12: „Прву сам ти књигу, Теофиле, написао о свему ономе што је Исус започео радити и учити, од почетка до дана кад се узнесе на небо, пошто по Духу Светоме даде своје заповести апостолима које изабра. По страдању своме појави се Он пред њима жив и даде им многе истинске доказе о томе, показујући им се преко четрдесет дана и говорећи им о краљевству Божијем. Кад Он беше са њима, каза им да не иду из Јерусалима, него да чекају обећање Очево, 'које чусте' – рече – 'од мене; јер је Јован крстио водом, али ви ћете се ускоро крстити Духом Светим'. Тад Га апостоли ту скупљени питаше: Господе, хоћеш ли ти у то време повратити краљевство Израиљево? А Он им рече: Није ваше знати времена и часове које Отац својом влашћу одреди, него ћете ви примити силу Духа Светога, који ће да сиђе на вас, и бићете ми сведоци и у Јерусалиму и по свој Јудеји и Самарији, и све до краја земље. Пошто то рече, подиже се, док Га они гледаху, и облак Га однесе испред очију њихових. И како они држаху очи упрте у небо док се Он узношаше, гле, стадоше поред њих два човека у белим хаљинама, и рекоше: Људи Галилејци, што стојите и гледате у небо? Овај Исус, који се од вас узе на небо, тако ће доћи као што видесте да отиде на небо. Тада се они вратише у Јерусалим са горе која се зове Маслинска, која је близу Јерусалима један суботни дан хода.“ Сматра се да се овај празник зове Спасовдан, јер је у тај дан довршено дело нашег спасења и искупљења.

spasooooooooo

Тропарь Вознесения Господня, глас 4.: Вознеслся еси во славе, Христе Боже наш, радость сотворивый учеником, обетованием Святаго Духа, извещенным им бывшим благословением, яко Ты еси Сын Божий, Избавитель мира. (Тропар, глас 4.: Вознесалсја јеси во славје, Христе Боже наш, расост сотворивиј учеником, објетованијем Свјатаго Духа, извјешченим им бившим благословенијем, јако Ти јеси Син Божиј, Избавитељ мира. Тропар, глас 4.: Узнео си се у слави, Христе Боже наш, који си обрадовао ученике обећањем Светога Духа, пошто су били утврђени благословом, да си Ти Син Божији, Избавитељ света.) Кондак Вознесения Господня, глас 6.: Еже о нас исполнив смотрение, и яже на земли соединив Небесным, вознеслся еси во славе, Христе Боже наш, никакоже отлучаяся, но пребывая неотступный, и вопия любящим Тя: Аз есмь с вами, и никтоже на вы. (Кондак, глас 6.: Јеже о нас исполнив смотреније и јаже на Земљи сојединив Небесним, вознесалсја јеси во славје, Христе Боже наш, никакоже отулчајасја, но пребиваја неотступниј, и вопија љубјашчим тја: Аз јесам с вами и никтоже на ви. Кондак, глас 6.: Испунивши Божије промишљање о нама и ујединивши земаљско са небеским, вазнео си се у слави Христе Боже наш, не одвајајући се никако, већ остајући присутан, Ти говориш онима који Те љубе: Ја сам са вама и нико не може против вас.)

Промо

Bg

Најчитаније