уторак, 07 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Свака трећа жена пати од овог, а тога није ни свесна!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ова болест је посебно подмукла јер половина жена не осећа никакве симптоме и зато није ни свесна да је има. Ипак, провера се врши лако, једним брисом код гинеколога

Једна од три жене пати од овог обољења, али пошто не знају каква је то болест, нити коју су симптоми, често тога нису ни свесне. Ипак, ако се не лечи на време, може да остави озбиљне последице.

Бактеријска вагиноза је поремећај у саставу вагиналне флоре, а симптоми су неугодан мирис, појачани секрет, а понекад свраб и пецкање након и приликом мокрења.

Узроци нису у потпуности истражени, а јавља се пре свега због неодговарајуће интимне хигијене, што може нарушити природну киселост женских делова и погодовати расту штетних микроорганизама.

Симптоми такође могу бити изражени током менструалног циклуса, узимања контрацепције, трудноће или менопаузе. Битно је нагалсити да се не ради о полно преносивој болести, али до бактеријске вагинозе може да дође након секса. Посебно је ризично често мењање партнера.

Foto-ilustracija: Profimedia

Повећани ризик свакако носи ступање у сексуални однос с новим партнером, кориштење парфимисаних сапуна, прање доњег рубња у снажним детерџентима, орални секс као и пушење.

Ова болест је посебно подмукла јер половина жена не осећа никакве симптоме и зато није ни свесна да има вагинозу. Ипак, провера се врши лако, једним брисом код гинеколога.

Иако не спада у јако опасне болести, вагиноза у трудноћи може да изазове побачај или преурањени порођај.

Телеграф

Најчитаније