понедељак, 30 март 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Никад им доста секса: Мало познате чињенице о нимфоманији!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Термин "зависност од секса" први пут се спомиње тек 1980. године у "Дијагностичком и статистичком приручнику за менталне поремећаје", али избачен је 14 година касније. Познати истраживач Алфред Кинзи духовито је приметио да је нимфоман "неко ко се више секса него ти". Портал Топ Тенз руши митове и доноси топ седам чињеница о нимфоманији.

1. Нимфомани су само жене

Термин нимфоманија се односи само на жене, дакле мушкарци не могу да буду нимфомани. За њих је резервисан термин "сатyро", односно мушкарци који су зависни од секса називају се "сатири". Ипак, тај се појам далеко ређе користи из једноставног разлога - друштвено је прихватљивије да су мушкарци чешће вољни и сексуално настројени. Кроз историју, знатно су се чешће лечиле жене зависне од секса него мушкарци, а третмани су укључивали ледене купке, седативе на бази брома, па чак и операције на клиторису.

2. Проблем је кад се секс гледа као "предобра ствар"

У књизи "Историја нимфоманије" наводи се да су лекари у викторијанско доба Енглеске сматрали да нимфоманија подразумева "једење укусне хране попут превише чоколаде, размишљање о нечистим радњама, читање еротских новела и потајно мастурбирање. Бринули су да претерано стимулисани женски нерви воде нимфоманији. Један стручњак је чак сматрао и да учестали гинеколошки прегледи могу да резултују нимфоманијом.

3. Све је у глави

Научници су некада такође претпостављали да повећани мали мозак код жене указује на склоност нимфоманији. Према тој логици, што је већи задњи део главе, то жена више воли секс. Ипак, данас се такве тврдње одбацују као апсурдне.

4. Нимфоманија данас није дијагноза

Док је некада нимфоманија била дијагноза, данас се људи с претераним нагоном и промискуитетним понашањем које им контролише живот називају само зависницима од секса, док се претерани либидо назива "хиперсексуалним". Процењује се да су у укупној популацији око осам одсто мушкараца и три одсто жена зависници од секса.

5. Нимфомани су болесни?

У 19. веку су лекари веровали да је преснажна жеља за сексом код жена симптом болести, односно да би жене, због своје мање самоконтроле, могле да се због непромишљеног понашања нађу на рубу "сексуалног лудила".

6. Нимфоманке нису добар материјал за везу

Нимфоманка као девојка може да звучи као добра идеја мушкарцима, али само у фантазијама. Жена која тражи секс десет пута дневно, вара чим јој се укаже прва прилика задовољења њених потреба - у најмању руку је исцрпљујуће.

7. Знак за узбуну је и "оргазам на дан"

Оргазам на дан је знак за аларм, упозоравају стручњаци. Седам оргазама недељно било с партнером или мастурбирањем може да указује на зависност од секса који карактерише јак сексуални нагон и опсесија сексом. Зависници тако не могу ни о чему другом да размишљају осим о сексу, па ретко могу да створе здрав љубавни однос с партнером.

Клинике за лечење зависности примају све више захтева, а први корак у опоравку почиње признавањем да имају проблем и разговором о својим авантурама. Пацијенти раде на себи на појединачним и групним терапијама, а циљ је да превладају пожуду тако да она не контролише живот.

 

(24sata.hr)

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније