понедељак, 24 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА - ИЛИНДАН

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „Илија свети беше чисте душе као роса јутарња, целомудрена тела као дете, непорочна срца и ума као ангел Божији. Зато би и оста сасуд силе Божије. Зато чињаше чудеса онда и чини их данас. О Господе Живи, Боже пророка Твога Илије, Који си нас кроз крштење посинио благодаћу Твојом светом, зажежи и у нама веру и ревност пророка Твог светог. Теби слава и хвала вавек. Амин.“

 

Српска православна црква и њени верници сваког 20. јула по јулијанском календару, односно 2. августа по грегоријанском календару, прослављају дан посвећен Светом Илији Пророку – Илиндан.
Познат је Илија или Елаја (хебр. אליהו [Eliyahu]) и у исламу као Мар-Елијас, док је на простору бише Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) уобичајно међу муслиманима име за Светог пророка Илију Алија, па постоји и стара изрека да се до подне слави Свети Илија, а од подне пророк Алија, те и дан посвећен Светом Илији зову Алиђун, јер је овај светац присутан и у Библији, и у Талмуду и у Курану.
Свети Илија је родом од племена Аронова из града Тесвита, па је и прозван Тесвићанин. На рођењу Илијином појавио се први знамен његове Богом дане силе и пламеног карактера, којем посведочи његов отац Савах када виде анђеле Божије како огњем повијају дете и пламеном га хране. Често се у младости Илија повлачио у пустињу, пост и молитву.
Царство јеврејско у то време беше подељено на царство Јудино, где су живела два племена Јудино и Венијаминово са престоницом у Јерусалиму, и друго царство Израиљево у којем је живело осталих 10 племена са престоницом у Самарији. Једним владаше Соломонови потомци, а другим владаше потомци Јеровоама, слуге Соломона. Највише сукоба је Свети Илија имао са царом Ахавом и његовом женом Језавељом, јер су се клањали идолима и одвраћали су људе од служења Богу.
Многим чудесима доказа Свети Илија силу и власт Божију, а и прорече све како ће бити. На Хориву је разговарао са Богом, а пред смрт би узет у огњеним колима и вазнет на Небеса. На Тавору се заједно са Мојсијем указао Господу Исусу Христу, на Преображење Господње. А када дође крај света Свети Илија ће се јавити да сузбије силу Антихриста.
Срби су преласком на хришћанство много особине старог бога Перуна громовника пренели на Светог Илију, те и он влада муњама и громовима и вози се у ватреним кочијама која вуку четири коња из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава кола, док се Свети Илија вози по небесима и облацима.
На иконама Светог Илију представљају на ватреним колима како путује небом или како седи у пећини у којој се сакрио од цара Ахава и храну му доноси гавран.
Тропар, глас 4.: Во плоти Ангел, пророков основаније, вториј предтеча пришествија Христова, Илија славниј, свише пославиј Јелисејеви благодат, недуги отгоњати и прокаженија очишчати: Тјемже и почитајушчим јего точит исцјељенија.
(Тропар, глас 4.: Анђео у телу, темељ пророка, други претеча доласка Христовог, Илија славни, који је одозго послао Јелисеју благодат да одгони болести и чисти губаве. Због тога и онима који га поштују, излива исцељење.)
Кондак, глас 2.: Пророче и провидче великих дјел Бога нашего, Илије великоимените, вјешчанијем твојим уставивиј водоточнија облаки, моли о нас Јединаго Человјекољубца.
(Кондак, глас 2.: Пророче и прозорљивче великих дела Бога нашег, Свети Илија, велики именом, који си својом речју зауставио кишне облаке, моли за нас Јединог Човекољупца.)

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније