недеља, 16 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „Тројица (светих апостола присутних на Преображењу Христовом) представљају три главне добродетељи:
Петар – веру, јер је он први исказао веру своју у Христа као Сина Божијег,
Јаков – наду, јер је са надом у обећање Христово први положио живот свој за Господа будући први убијен од Јевреја,
Јован – љубав, јер је на прси Господње наслоњен био и под Крстом Господњим остао до краја.
Гора, самоћа, тама. У таквим околностима човек најлакше осећа близину Духа Божијега; и молитва је тада најслађа. Све што је Господ Исус чинио, чинио је нама за поуку и спасење.“

 

Празник Преображења Господњег (грч: Μεταμόρφωσις του Σωτήρος / Метаморфозис ту Сотерос/; лат: Transfiguratio Domini) један је од дванаест великих празника Господњих и увек се прославља 6. августа по јулијанском, односно 19. августа по грегоријанском календару.
Православна црква овај дан слави као празник од VII века, док је на западу почео да се слави тек од 1457. године и то у славу победе хришћанске војске над Турцима код Београда, када је Јанош Хуњади, односно Сибињанин Јанко, уз Ивана Капистрана предводио војску која је спречила продор Турака даље на север.
Овог дана свечано се обележава тренутак када је Господ Исус Христос на гори Тавор показао тројици својих одабраних ученика Петру, Јакову и Јовану, своју Божанску природу, а у светлости која га је окруживала присуствовали су Старозаветни пророци Свети Илија и Мојсије. Одабрао је Господ Исус Христос ову тројицу најљубљенијих ученика, јер је знао да ће га Јуда издати и није био достојан да види Божију славу и силу, али није желео ни самог да га остави у подножју горе и тиме да касније правдао своје издајство, те је остале ученике оставио са њим.
Преображење Господње увек се прославља током Великогоспојинског поста и трпеза је посна, уз разрешење на рибу и вино, а на крају Свете Литургије се служи обред освештавања грожђа. У црквеним богослужењима празнује се седам дана, током којих се певају песме посвећене овом догађају.
У народу се каже да од Преображења нема више врућина и да се преображава и лист у гори и камен у води, те да лишће почиње да жути и опада, а вода постаје хладније и није више за купање.
Такође, „сателитска мерења активности Сунца потврђују тачност српског народног календара и изреку да се на Преображење мењају гора и вода. – тврди мр Милан Стеванчевић, експерт за телекомуникације и истраживач Београдске школе метеорологије. Подаци са свемирских сонди показују и да се датуми наших највећих верских празника поклапају са годишњим Сунчевим електромагнетним циклусима, који доводе до највећих метеоролошких промена у Земљиној атмосфери“, како је наведено у тексту „НАСА доказала Преображење“ аутора Б. Субашића објављеног 3. октобра 2011. године у „Новостима“.
Тропарь Преображения Господня, глас 7.: Преобразился еси на горе, Христе Боже, показавый учеником Твоим славу Твою, якоже можаху, да возсияет и нам, грешным, свет Твой присносущный молитвами Богородицы, Светодавче, слава Тебе.
(Тропар, глас 7.: Преобразилсја јеси на горје, Христе Боже, показивај учеником Твојим славу Твоју, јакоже можаху. Да возсијајет и нам грјешним свјет Твој присносушчниј, молитвами Богородици, Свјетодавче, слава Тебје.
Тропар, глас 7.: Преобразио си се на Гори, Христе Боже, показавши ученицима Својим славу Своју, колико су могли да поднесу. Нека засија и нама грешнима Твоја вечна светлост, молитвама Пресвете Богородице, Даваоче Светлости, Слава Теби!)
Кондак Преображения Господня, глас 7.: На горе преобразился еси, и якоже вмещаху ученицы Твои, славу Твою, Христе Боже, видеша, да егда Тя узрят распинаема, страдание убо уразумеют вольное, мiрови же проповедят, яко ты еси воистинну Отчее сияние.
(Кондак, глас 7.: На горје преобразилсја јеси и јакоже вмјешчаху ученици Твоји, славу Твоју, Христе Боже, видјеша, да јегда Тја узрјат распинајема, страданије убо уразумјејут вољноје, мирови же проповједјат, јако Ти јеси воистину Очеје сијаније.
Кондак, глас 7.: На гори си се преобразио, и колико су могли да поднесу ученици су видели Твоју Божанску славу, Христе Боже, да када су Те видели распетог, разумели су Твоје вољно страдање, и свету су проповедали да си Ти заиста Очева Светлост.)

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније