понедељак, 24 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Најпопуларнији материјали подних облога - како одабрати идеалан под?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Приликом адаптације или реновирања ентеријера, одабир одговарајућих материјала игра важну улогу у формирању стилске естетике ентеријера. Како подови заузимају велику површину, погрешан одабир подних облога може угрозити изглед простора, али још важније - његову функционалност.


На тржишту постоје многобројне варијанте различитих подова, што за неискусне у процесима реновирања, одабир може учинити изузетно стресним. Свака просторија у вашем дому има специфичне услове, а управо они диктирају који подови ће бити прави избор за ваш дом.

Како би олакшали про саставили кратак водич, који ће вас учинити спремнима за изазов који је пред вама. Наставите са читањем и упознајте најважније карактеристике најпопуларнијих подних облога, као и којој намени сваки од различитих материјала одговара.

Ламинат - модерно решење изгледа тврдог дрвета

Уз високу отпорност материјала, вишеслојну подну облогу - ламинат цена у односу на квалитет издваја од других доступних опција зна тржишту. Широким спектром бојама и шарама, ламинат се лако може прилагодити сваком стилу ентеријера - од урбаних до класичних.

Ламинат подразумева изразито отпорну конструкцију слојева, због чега се сматра исплативим улагањем у дуготрајно решење. Изузетно се лако одржава, док захваљујући заштитном завршном слоју дуготрајно чува сјај новог материјала.

Једна од највећих предности овог материјала је и брзо и једноставно постављање - не морају се фарбати или лакирати, већ се процес уградње састоји од слагања ламинатних плоча.

Паркет - природни материјал чија популарност не јењава

Паркет је једна од најстаријих подних облога, при чему популарност његовог природног материјала у ентеријеру не опада током времена. Подразумева дугорочно исплативо улагање, јер се поново може брусити и лакирати - то јест обнављати његов сјај и свежина. Овај материјал у дому обезбеђује заиста посебну удобност амбијента.

На тржишту се може пронаћи паркет од различитих врста дрвета, од чега зависи његова чврстоћа. Храстов паркет је сигуран избор, па на нашим просторима и најпопуларнији. Паркет може бити у различитим бојама, док се специјалним премазима боја може мењати по жељи.

Керамичке плочице - идеално решење за сваку просторију

podne obloge pod plocice
Керамичке плочице су некада биле подразумевано намењене кухињским и купатилским ентеријерима, док се данас употребљавају готово свуда. Постоје оне за спољашњу употребу - тремове и терасе, као и оне које улепшавају унутрашњост дома.
Разлика постоји и између зидних и подних керамичких плочица - подне подносе знатно већа оптерећења и интензивно хабање, док су, такође, отпорније на клизање услед другачијег типа завршне глазуре.
Керамичке плочице које дезеном и бојом имитирају дрво су у последње време изузетно популарни тренд. Као што смо већ напоменули, дрво у ентеријеру уноси посебан осећај топлине - због чега керамичке плочице овог типа спајају најбоље “од оба света” - једноставно одржавање и пријатан амбијент.

Линолеум - материјал елегантног изгледа

Линолеум је још један материјал изузетне издржљивости. Елегантним изгледом - без спојева, оправдава статус једног од најпопуларнијих материјала за подне облоге. Некада је најчешће употребљавао у кухињама, као и просторијама у којима се играју и бораве деца - међутим, данас се подједнако користи у свим просторијама.

Може бити природан или синтетички, зависно од састава. Природни су најчешће поуздано добар избор, у случају да желите да спречите могућности од алергијских реакција укућана који су осетљиви на синтетичку варијанту овог врста пода. Синтетички линолеум је приступачнија опција, доступна у више боја и дезена.
Веома је чест избор линолеума који дезеном имитира друге подне облоге - паркет, камен, плочице, итд. Линолеумом у ентеријеру можете постићи најразличитије стилове амбијента.

Винил подови (ЛВТ) - приступачно решење једноставне монтаже

Винил подови су издржљиви материјали који се изузетно лако одржавају. Због тога су идеалан избор за просторије у којима људи често бораве, попут дневне собе. Такође, отпорни су на воду и влагу, па их често користе и за купатила, кухиње и подруме.
Ова врста подова се веома лако поставља, па се многи одлучују за самостално постављање - без ангажовања мајстора. У питању су вишеслојне подне облоге, специјално дизајниране како би обезбедиле најбољи однос цене и квалитета. Доступне су у најразличитијим дезенима и могу имитирати готово све врсте подних облога.
Међутим, услед састава који није еколошки прихватљив - није препоручљиво постављати га у дечијим собама, као и просторијама у којима време проводе особе слабијег имунитета, као и они ослабљених респираторних система.

Изглед ентеријера дома је огледало животног стила укућана, па је сасвим јасно зашто се многи желе похвалити уредним шармантним простором. Искусним триковима дизајнера ентеријера се простор у којем постоје многобројна ограничења може учинити веома практичним - пријатног амбијента.
Одабир материјала за под унутар дома је важан сегмент дизајна ентеријера, имајући у виду да заузима велику површину у просторијама, као и да се константно користи и бива изложен хабању и гребању. При избору подних облога постоји више фактора које треба узети у обзир - попут изгледа и намене, као и оне ограничавајуће - цену и њен однос са квалитетом.
Надамо се да смо вам овим кратким водичем помогли да се снађете у многобројним опцијама на тржишту и да ћете лако одабрати идеалан материјал подне облоге за просторије у вашем дому - кући или стану.

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније