Забрињавајуће: Никад већи број алкохолисаних малолетника на токсикологији ВМА | Жиг Инфо

Забрињавајуће: Никад већи број алкохолисаних малолетника на токсикологији ВМА

На кревету Националног центра за контролу тровања у првих осам месеци ове године већ се нашло 375 малолетника, за разлику од прошле године, када је за целу годину примљено 267. Дечака има дупло више него девојчица, а поред статистике, разликују се и реакције родитеља који дођу по њих.

Журке, прославе рођендана, матуре само су неки од догађаја после којих неки тинејџери уместо код куће преспавају у амбуланти. Они тамо долазе колима хитне помоћи, уколико су нађени на јавном месту са поремећајем свести, израженијим тегобама или приватним возилом, али најчешће је то у пратњи другова или родитеља другова.

– Младићи мешају пиво са жестоким пићем или са вином, конзумирају марихуану или екстази, а девојке пију коктеле.Проблем је што не знају да пију, него мешају алкохол и уносе га на празан стомак. Када се напију, склони су неадекватном понашању, конфликтима, тучама, повредама, падовима, тако да су чести и преломи и повреде при чему су повреде главе веома опасне, а такође су један од разлога због чега долазе код нас – каже начелница Центра за контролу тровања, проф.др Славица Вучинић.

У њиховој надлежности је и да обавесте родитеље или старатеље. Међутим, то није трауматично искуство само за њих, Како наводи проф. др. Вучинић родитељи често пребацују одговорност једно на друго, или на лоше друштво, а некада претерано оптужују дете.

– Родитељима јесте непријатно, али је и за дете то врло непријатно искуство, тако да ретко ко понови тако нешто – закључује Вучинић, додајући да су од прошлогодишњих 267 малолетника – 82 девојчице и 185 дечака.

МУП: Захтеви за 23 прекршаја

Према Закону о јавном реду и миру уколико алкохолом услужите особу млађу од 16 година, следи вам новчана казна или 30 дана затвора. Казну плаћају и правно и одговорно лице.

Од почетка године Полицијска управа града Београда је поднела 23 захтева за покретање прекршајног поступка, наводе у Бироу за о односе с медијима МУП-а.

Табела збринутих малолетника због тровања алкохолом за 2014. годину

– 14г: 14 особа
– 15г: 37 особа
– 16г: 59 особа
– 17г: 88 особа
– 18г: 69 особа.

Бојана Богосав, Марко Ташковић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

„КАКО ЋЕШ ДА ВРИШТИШ И РАШИРИШ НОГЕ“ Отац разоткрио педофила из Ивањице који је слао поруке дванаестогодишњој девојчици

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ивањици по налогу основног јавног тужиоца у Чачку одредили су задржавање М.М. (1982) из околине Ивањице, због постојања основа сумње ...