Зајечар: За хероја из воза 500.000 динара | Жиг Инфо

Зајечар: За хероја из воза 500.000 динара

Награђен железничар Зоран Симоновић који је спасао путнике воза ком су отказале кочнице: од предузећа добио обећану награду од 50.000 динара, а Градско веће Зајечара му је доделило пола милиона динара.

Железничар Зоран Симоновић (62), који је сигурне смрти спасао 50 путника у возу „швеђанка“ ком су отказале кочнице недалеко од Сврљишке клисуре, добио је обећану награду од предузећа у ком ради – 50.000 динара, док је на предлог Саше Мирковића, председника Скупштине града Зајечара, Градско веће донело одлуку да се овај храбри човек награди са – пола милиона динара!

Мирковић нам је казао да је Симоновић показао невероватну храброст и да је зато предложио Градском већу да га награди са пола милиона динара.

– Сматрам да је и та награда мала за човека који је од сигурне смрти избавио 50 људи – казао је Мирковић за „Новости“. – Симоновић је, на најбољи могући начин, постао амбасадор Зајечара и сматрам да је град морао да му се одужи.

„Новости“ су позвале Симоновића и „узеле му муштулук“. Ми смо га обавестили о награди коју му је доделило Градско веће Зајечара. Зоран је био, најблаже речено, шокиран.

– Па, шта да кажем? – заплакао је Симоновић, а онда, испрекиданим гласом, јецајући, наставио: – Нисам се надао томе. Нисам, заиста. Хвала им, није требало, само сам радио свој посао…

Подсетимо, Симоновић је „швеђанку“, са 50 путника, којој су отказале кочнице, успео да заустави тако што је изашао кроз прозор и, борећи се са чеоним ветром и висећи над провалијом, успео да пређе неколико метара, стигне до платформе и ручно заустави подивљали воз-вагон, тако што је заврнуо чеону славину.

Након тога, воз који је у смрт возио 50 људи, успео је да се заустави свега два километра од Сврљишке клисуре, дубоке, на поједином местима, и до 50 метара. Ту би воз, извесно је, да Симоновић није успео да га заустави, испао из шина. Последице би, сигурно је, биле стравичне!

– Пријају ми награде и то што су ме људи у Србији прозвали Супермен из Зајечара – насмејао се Симоновић. – Ипак, право да вам кажем, мени је највећа награда што су људи у возу, а и ја са њима, остали живи…

НАГРАДА И ОД „ЖЕЛЕЗНИЦА“ Симоновић нам је испричао и да је од ЈП „Железнице Србије“ добио награду од 50.000 динара, као и обећање да ће му запослити сина. – Позвала ме је благајница и рекла да дођем до ње, јер има нешто да ми да. Отишао сам, а она ми је, смејући се, казала: „Их, бре, Зоки. Толике ургенције за 50.000 динара“. Онда ми је избројала новац и пружила ми 25 новчаница у апоенима по 2.000 динара.

Љ. ТРИФУНОВИЋ     Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо