Због чега је ЈЕДИНО СРБИЈА у окружењу црвена на овој мапи | Жиг Инфо

Због чега је ЈЕДИНО СРБИЈА у окружењу црвена на овој мапи

Грађани Србије и Русије убедљиво најмање верују НАТО од свих источноеворпских земаља, односно у овој војној организацији виде огромну претњу по своју државу.

У томе предњачи Русија у којој је чак 67 одсто грађана таквог мишљења, док је у Србији тај проценат свега за два одсто мањи – 65 одсто. Уз Русију и Србију стоји и Белорусија, у којој око 45 одсто грађана НАТО сматра претњом, док је тај проценат у Украјини око 35 одсто, показало је истраживање “Галупа”.

Када је у питању Србија, тек шест одсто испитаника у НАТО-у види заштитничку улогу, док око 19 одсто нема никакав став.

У Хрватској међутим преовлађује позитиван став према Алијанси (52 одсто), а занимљиво је да у Црној Гори само петина грађана (21 одсто) подржава НАТО, иако ће ускоро приступити овој организацији.

Неутралан став према НАТО (ни претња ни заштита), најприсутнији је у Грчкој, БиХ, Словачкој, Црној Гори и Бугарској.

Занимљиво, и очекивано, је то што иако Косово није чланица НАТО (Косово је у истраживању третирано као засебна држава), чак 90 одсто испитаника у њему види одбрамбедну улогу.

Како је “Галуп” образложио, разлог томе је што је Косово добијало војну подршку НАТО-а током рата с краја деведесетих година, а и након тога. Сличног става су и Албанци (70 одсто).

Поред Косова и Албаније, истраживање је показало да заштитничку улогу у великом проценту од стране НАТО препознају и у Пољској, Ческој, Румунији, Мађарској, али и Естонији и Литванији.

Истраживање је спроведено током 2016. године, из сваке земље учествовало је 1.000 грађана, осим у Русији, где их је било укључено дупло више.

Лана Гедошевић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ВИШЕ ХИЉАДА НА ПРОТЕСТУ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ Скуп почео минутом ћутања за преминулог чувара из Херцеговачке

Протест „Чији град? Наш град!“, који Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ организује због рушења објеката у београдској Савамали, почео је око 18 сати испред Скупштине града ...