ЗБОГОМ МИХОЉСКОМ ЛЕТУ Од недеље хладно, мразеви, киша и магла, а ево када ће ове ЈЕСЕНИ ПАСТИ ПРВИ СНЕГ | Жиг Инфо

ЗБОГОМ МИХОЉСКОМ ЛЕТУ Од недеље хладно, мразеви, киша и магла, а ево када ће ове ЈЕСЕНИ ПАСТИ ПРВИ СНЕГ

Ако још нисте извадили јакне из ормара верме је их припремите јер ће нас ово сунце грејати до недеље. Долте ће нам и трајати ово топло михољско лето.

Пад темепратуре прогнозиран је за недељу, али и слаба киша, а потом ћемо угазити у праву јесен.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) за 30 дана, до 18. новембра ће нам највиша дневна темепратура бити око 24 степена, док 19. и 20. октобра она пасти за два, три степена, да би у недељу, 21. она била око 18 степени.

Prognoza vremena do kraja ovog meseca

За тај дан прогнозирана је и киша. Она је, према графикону РХМЗ у најави и наредних дана и то од 23. до 26, до 28. до 3. новембра, па онда од 4. до 8, затим 11, па онда од 13. до 15.

температуре ће се кретати, према истим подацима, до 19 степени, а крајем периода, од 12. новемра следи њихов пад на испод 16 и 15. новембра на испод 12 степени.

Завршава се михољско лето

И Ђорђе Ђурић, метеоролог, каже да нам је од михољског лета остало још неколико дана, односно у њему ћемо уживати до недеље, када следи промена времена.

Spremite kišobrane

– До суботе ће нам бити време идентично данашњем. А највише дневне темепратуре биће од 20 до 25 степени. Ветар ће се у потпуности смирити. Потом ће у суботу, такође, бити сунчано и топло, али за степен два нижа темепратура – лаже Ђурић за „Блиц“.

А недељу – промена.

– Биће појачан свереозапдни ветар, очекује се и наоблачење које ће донети слабу кишу. Она ће падати у јужним пределима Србије. Темепратура ће пасти и вратити се на нормалне вредности за ово доба године и износиће од 13 на северозапду земље до 19 на југоистоку. Јутарња темепратура ће бити од 6 до 12 степени – каже Ђурић за „Блиц“.

Magla

Према његовим речима, од следеће недеље нам следи права јесен.

– Не очекује се јаче захлађење, односно очекиване су максималне дневне око 15 степени, што је уобичајено за трећу декаду октобра. Што се тиче падавина, још су под знаком питања. Односно, нема најаве за неке обилне падавине. До краја месеца задржаће се такво време. Имаћемо ред сунца, облака, слабе кише – наводи он.

Како Ђурић додаје, новембар ће се наставити у истом стилу, односно максималне дневне темепратуре биће око 13 степени, што је мало изнад просека.

– У Београду ће бити средња дневна темепратура око 8 степени. Почеће магле, призмени мразеви, али ништа необично за то доба године. Како дубље будемо улазили у јесен, дешаваће се да у долинама буде магле, док ће планински врхови бити обасјани сунцем – каже он.

Опасност од пожара

Како Ђурић каже, сада је навећа опасност од пожара, због паљења стрњике, а земља је сува јер дуго није пала обилнија киша.

– Велики проблем је и дим који се шири преко саобраћајница, смањује видљивост и угрожава возаче. Последње падавине слабог интезитета забележене су на преласку из септембера у октобар. Низак је водостај Дунава и Саве, што представља проблем за пловидбу – истиче он.

Sneg

У новембру први снег

Снег се, како наводи Ђорђе Ђурић, снег можемо у Београду да очекујемо око 22. новембра, а на основу тридесетогодишњег праћења.

– Али, још је рано да се то прецизира – завршио је он.

Р.Бриза    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо