„ЗИМА ЋЕ БИТИ ВЕОМА ДУГА“ Детаљна прогноза: Када стиже први снег, а када ПРАВИ КИЈАМЕТ | Жиг Инфо

„ЗИМА ЋЕ БИТИ ВЕОМА ДУГА“ Детаљна прогноза: Када стиже први снег, а када ПРАВИ КИЈАМЕТ

Михољско лето полако напушта Србију, али хладније време не треба очекивати пре 20. новембра. Крајем месеца предвиђа се мањи снег на планинама, док ће прве пахуље у градовима, према прогнозама, пасти средином децембра.

Претходни викенд био је последњи ове године са температурама изнад 20 степени Целзијусових. Али то не значи да ће Србију одмах оковати хладни талас ваздуха, кажу у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ).

– Задржаће се суво и топло време са температурама у благом паду све до половине месеца, уз могуће мање падавине у петак и суботу. Након тога, у другој половини новембра, температуре ће бити просечне за овај месец. Нешто хладније време може се очекивати после 20. новембра, када максимална дневна температура не би требало да буде већа од 10 степени – истиче метеоролог Недељко Тодоровић из овог завода.

У градовима средином децембра

Љубитељи снега мораће мало да се стрпе, чак и на планинама.

Na Kopaoniku se zabelelo još 24. okotobra ali samo na kratko

– У вишим пределима очекује се крајем новембра мало снега, али неће се дуго задржати. С друге стране, у нижим пределима, односно градовима, први снег би требало да падне средином децембра. Ипак, неће бити великих количина снега какве се тада очекују на планинама – каже Тодоровић.

Ел Нињо нам доноси суву зиму?

Када је реч о дугорочној прогнози за целу зиму, већ су светски метеоролози упозорили јавност да постоји 70 одсто шанси да се на Пацифику појави такозвани ЕЛ Нињо, који доноси неуобичајено високе температурне флуктуације и утиче на временске прилике у већем делу света, па и у Европи.

Наиме, како упозоравају метеоролози, Ел Нињо по правилу доноси екстремне температуре у Европи и због тога, како кажу, зима највероватније неће бити уобичајена, већ сува и веома дуга.

Ипак, у Републичком хидрометеоролошком заводу Србије су недавно објавили своју дугорочну прогнозу за наредну зиму по којој ће наредни месеци бити нешто топлији од просека, али и влажнији уз више падавина.

Без обзира на то, Тодоровић сматра да је још рано дугорочно прогнозирати временске прилике током наредне зиме.

– Не постоје још чврсти аргументи на основу којих би могли да тврдимо каква нас зима очекује. Понекад се може нешто наслутити у зависности од тога који се метод користи, али сад све што бих рекао могло би да се промени у наредним месецима – објашњава Тодоровић.

Права јесен тек крајем новембра

Метеоролог компаније “Ведер ту амбрела” Ђорђе Ђурић такође подвлачи да је веома тешко сада већ рећи каква зима очекује Србију.

Pravo jesenje vreme tek krajem ovog meseca

– Сигурно је да нас тек крајем новембра очекује право јесење време, а снег у децембру у градовима је могућ само кроз бљузгавицу. Највероватније ће први прави снег пасти после Божића, али и то је подложно променама. Оно што је последњих месеци константно јесу нагле промене тако смо, рецимо, у јулу имали огромне кише и поплаве да би ево већ три месеца била сушна: август, септембар и новембар, што је веома лоше за пољопривреднике и сетву – истиче Ђурић.

Снег све касније последњих година

Ако се гледају последње зиме, снег се може очекивати и веома касно – у фебруару или марту.

– Рецимо, имали смо праве мећаве у фебруара 2012. и 2014. године, као и ове године. Тако је, на пример, 1. марта забележена чак и температура -25. Али то не значи да би таква могла да буде и ова зима – каже Ђурић.

Максималне температуре за Београд у новембру

8.11. – 22-23 степени Целзијусових

11.11. – 15-16

15.11 – 11-12

18.11 – 10

21.11 – 14

26.11 – 6

30.11 – 6

Максималне температуре за Ниш у новембру

8.11 – 22 степени Целзијусових

11.11 – 16-17

15.11 – 10-11

18.11 – 8-9

21.11 – 14-15

26.11 – 5-6

30.11 – 5

Максималне температуре за Копаоник у новембру

8.11. – 9 степени Целзијусових

11.11. – 10

15.11 – 3

18.11 – 1

21.11 – 2

26.11 – 6

30.11 – 3

Марко Ташковић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо