Житељи Савамале се боје миграната: Мушкарци добацују и звижде девојкама, продавци из киоска се жале на крађе! | Жиг Инфо

Житељи Савамале се боје миграната: Мушкарци добацују и звижде девојкама, продавци из киоска се жале на крађе!

Избеглице више од годину дана бораве у централним београдским парковима. Овог лета уместо породица путују само младићи

ТРАНЗИТ миграната кроз паркове испред Економског факултета и код долазног перона аутобуске станице ушао је у другу годину. Од тада, тврде мештани околиних стамбених зграда, променило се много тога – од осећања сажаљења и емпатије до страха за личну безбедност и имовину Београђана, који овде породично живе деценијама уназад.

Некада породично, са женама и тек рођеном децом у наручју, који су први одмор на путу ка Западу нашли на плочницима престоничких паркова.Данас мигранте испред Економског факултета можете затећи углавном у мањим групама, најчешће младих мушкараца. Овакво стање уноси немир међу станаре оближњих зграда, нарочито услед непријатних ситуација којима су неки од њих присуствовали.

– Непријатно ми је да прођем кроз парк, нарочито када сам са дететом и сада када су зелене површине ограђене – прича Марија Стаменковић, која са породицом живи у Улици Гаврила Принципа. – Никада ме нису директно напали, али сам их затицала око паркираних аутомобила, наслоњене на мој ауто. Често добацују. Има много њих који су веома љубазни и мирни, али сам видела и оне агресивније, па чак и са ножевима.

И продавци из околних маркета свакодневно су у директном контакту са њима. Кажу, прошло је стотине хиљада различитих лица и са њима исто толико пријатних, али и непријатних ситуација.

– Нису ми претили, али су неке ситне крађе из фрижидера, жвака са пулта, слаткиша постале готово нормална ствар – тврди продавачица из киоска крај јавног паркиралишта Каменичка.

МЕЂУСОБНИ СУКОБИ

БЕОГРАЂАНИ из околних улаза тврде да су међусобни сукоби миграната све учесталији, као и да би појачано дежурство полиције или комуналаца можда побољшало целокупну безбедност.

– Неколико пута за годину дана међу њима је дошло до крвавих обрачуна са убадањима и наношењем тешких повреда – прича Слободан Перишић. – Виђамо ми и полицајце да прошетају испред факултета, али је неопходно њихово стално присуство. Нарочито кад почне нови семестар за студенте.

К. М.   Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

КАКО ЈЕ ПРОПАО ЈКП ГРОЦКА!

  Последњих година сведоци смо тоталног урушавања и пропадања ЈКП Гроцка. Кроз страначко запошљавање, селекцијом, непотизмом и пријатељским односима тотално је ослабљен стручни кадар чији ...