Почетна » Додела новца из буџета Гроцке продубила нетрпељивост дојучерашњих сарадника

Додела новца из буџета Гроцке продубила нетрпељивост дојучерашњих сарадника

од admin
0 коментар
udrukonk

Наиме, приватизујући додељену радио фреквенцију власник и једини запослени радио Пулса од пре пар дана емитује  је наснимљену поруку грађанима ГО Гроцке у којој јавно критикује општинску власт у Гроцкој зато што је на конкурсу добио само 25 000 динара а притом је, како је навео, најслушанији радио на подручју ове приградске Општине. У свом обраћању, које је емитовано на свака два- три сата, са приватизацијом додељене локалне фреквенције, позвао је народ  да се удруже у политичко деловање и протесте широм Гроцке, где ће сам власник радија „повести народ“ у исте. Такође, у истом обраћању навео је да се према њему, односно радио Пулсу наносе озбиљне репресије у виду да му Јавни извршитељи прете запленом антена због наводних дуговања, док народ мора да плаћа „Еко Гроцку“ која шаље извршитеље народу.

 

Шта је заправо истина оваквих навода као и како је дошло до евидентне злоупотребе додељене фреквенције?

 

Ако је ико указивао на разне злоупотребе положаја, јавних конкурса и додели буџетских средстава у ГО Гроцка, онда је то Жиг инфо. Последице таквог извештавања, нажалост, су разноразни притисци, пребијања па и паљење куће. У том указивању, кључну улогу су имали надлежни органи који нису реаговали све док се није десило оно најгоре. Нажалост, надлежни органи уместо да науче на својим грешкама, и данас чине исто. Кренимо редом.

У фебруару месецу ове године, ГО Гроцка расписује конкурс за доделу средстава за финансирање и суфинансирање програма и пројеката удружења грађана. На овом конкурсу могла су учествовати сва удружења са територије града Београда. Раније, власник радио Пулс-а је био у изузетним односима са СНС-ом у Гроцкој. Једини је успео да интервјуише, изузев општинског гласила,  и бившег председника Драгољуба Симоновића, којем се суди за паљење куће новинару портала Жиг инфо Милану Јовановићу. Са таквим контактима испред ГО Гроцка, што се тиче овог суфинансирања удружења грађана, обећано му је 100 000 динара. Међутим, у марту месецу уведено је ванредно стање у Србији, због корона вируса, а буџети свих општина у Републици су смањени. Тако је и за финансирање пројекта и програма удружења у Гроцкој, за овај конкурс буџет смањен .

Прерасподелом буџета, за овај конкурс обезбеђена су и додељена средства за следећа удружења:

 udrukonk

На списку удружења која су добила средства од ГО Гроцка, налази се и „Светионик“ удружење које не може добити средства према конкурсној документацији  јер је седиште удружења у Крагујевцу, а не на подручју града Београда. Ово удружење из Крагујевца добија износ од 100 000 динара, односно исти износ који је обећан власнику радија Пулс и председнику истоименог удружења.

Видевши да није добио обећани новац, Стефан Радић, власник радија и удружења „Пулс“ креће у кампању против дојучерашњих сарадника.

 

У изјави за Жиг инфо, Радић наводи да се заправо годинама уназад врши дискриминација медија (иако овај конкурс и није за медије) те више неће да ћути већ јавности жели да укаже на дате неправилности.

 

– Ово је скандалозно, мада ме не изненађује оваква одлука јер већ годинама уназад као и остали локални медији у Гроцкој трпимо опстуркције од стране општинске власти, ево само део ствари које смо доживели. Обратили смо се још 3. Августа 2017. са захтевом за годишњу акредитацију коју смо у  писарници Градске општине Гроцка предали, ради информисања грађана а до данашњег дана, ево скоро 3 године одговор нисмо добили. Притом у току лета 2018. године захтевали смо да поводом Грочанских свечаности направимо кратак интервју са тадашњим председником општине Драгољубом Симоновићем, али нам ни то није омогућено. Последњи преседан који је начињен према нашем медију то је када смо дана 22. новембра 2019. путем мејла упутили молбу одлазећој председници Општине Живадинки Аврамовић, да нам у име општине Гроцка пружи подршку у захтеву за доделу допунске фреквенције за Радио Пулс ради покривања северног дела општине Гроцка.  На наведени мејл никада нисмо добили одговор а прошло је ето 8 месеци. На крају смо се некако и сами изборили без подршке икога. Ово је само део ствари. Срам их било све њих који 4 године уназад опструишу рад јединог локалног радија који једини у општини Гроцка има своју продукцију и свој програм, срам их било, ћутали смо скоро 4 године али зато више нема ћутања. Свој глас дижемо незадовољством којим су покушали да нас на крајње лицемеран начине понизе а своју борбу започињемо борбом за правду поводом ових срамних резултата конкурса, истрајаћемо све до поништаја конкурса јер је и само правило конкурса прекршено те су средства дата удружењима која нису из Београда, каже Стефан Радић за Жиг инфо.

 

Међутим, више чињеница оспоравају  Радићеве наводе дате за Жиг инфо, као и наводе које је навео у аудио поруци на радију Пулс.

 

Радић се у изјави за Жиг инфо изјашњава у множини иако је изјаву дао као самостално лице. Такође, уопште није познато ко осим њега уопште стоји иза ове изјаве, као и ко су уопште Радићеви сарадници. Удружење „Пулс“ које је конкурисало за суфинансирање из буџета ГО Гроцка се не налази на територији ГО Гроцка, већ на територији ГО Стари Град, где је Радићево пребивалиште. Преко многобројних  удружења и предузећа Радић  је успевао да добије новац из буџета, како Републике Србије, тако и града Београда и локалних самоуправа.

 Радио Пулс функционише по принципу компјутера и предајника смештених на локацијама „Пударци“ и од недавно на локацији Болеч- Заклопача. Наводни студио радио Пулса се налази на адреси старог власника, где годинама уназад је приватан стан. Једино је валидна адреса за примање поште, која је уједно и адреса Радићевог пребивалишта. Дакле, радио Пулс функционише по принципу локацијског компјутера са програмом који је специјализован за пуштање реклама, џинглова и музике. Своја, како он наводи, сопствена продукција се састоји само од пуштања музике, као и музичких жеља слушалаца које се реализују или посебном уплатницом или преко специјализованог СМС броја, по цени од 120 динара. Поздрави се унапред сниме, а затим се преко система „теам вјувер“ транспортују до Пудараца, одакле је главни компјутер за пуштање музике и осталог програма у етру.

 

Колико Радић зарађује само на СМС порукама показује и један од извештаја за месец Април 2020. године који у којем се јасно види да је у само том месецу остварен профит од 91 000 динара. И то само путем СМС-а.

 smsstef

Можда заиста није добио интервју за Грочанске свечаности 2018. Године, али и даље постоји интервју који је Радић радио са Драгољубом Симоновићем а који је ишао и на радио Пулсу.

 

 

Према подацима до којих је дошао Жиг инфо, Радић је власник још два радија са локалном фреквенцијом а однедавно је за 20 000 евра купио и телевизују.

Према доступним информацијама, Радић је власник, осим радио Пулса, Радио Дуге из Пожаревца, радио  Џубокса из Долова као и телевизије Виминациум.

Преко разноразних удружења и предузећа Радић успешно ескивира да враћа дуг који настаје или је већ постојао а тиче се радија Пулс. Опробан систем који, нажалост, функционише у држави примењује и Стефан Радић. Тако се новац од прилива СМС порука, реклама и осталих трансакција успешно „пере“ преко тих предузећа, док на званичном рачуну радија Пулс остају само дуговања.

bilans 1

bilans2

Само два од многих  предузећа регистрована на Радићево име и адресу становања. За 2019 годину преко 3 милиона динара зараде.

 

Можда Радић и заиста нема новца, како излаже у својој аудио поруци, али чињенице указују да је за време док се дугови нагомилавају успешно купио један радио, телевизију као и да је купљена изузетно скупоцена опрема за функционисање истих.

 kompstef

laptopstefan

stkomp

 

Осуђен за прогањање и узнемиравање

 

Колико је функционисање надлежних служби у Србији у последњих пар година у распаду, говори и пример Стефана Радића. Уместо да РЕМ, РАТЕЛ и остали надлежни органи санкционишу овакво пословање, они ћутањем  и својим неделовањем само учествују у томе.  У овој причи, нажалост, подбациле су и много одговорније службе. Наиме, Стефан Радић је пре нешто мало више од три године кривично осуђен због прогањања и узнемиравања, конкретно једног од професора из Средње школе. С обзиром да је код њега, приликом вештачења,  установљено психичко обољење, осуђен је на три године условно уз обавезно лечење у болници „Др Лаза Лазаревић“ . Лечење се састојало од примене преписане терапије и јављане у овој здравственој установи по позиву. Међутим, према преписци коју поседујемо, Радић од самог почетка извршења кривичне казне успешно избегава преписану терапију. Према сопственој исповести и преписци коју поседујемо Радић признаје да га преписани лекови много смирују и да је он уствари неактиван од њих те их не жели узимати.  Неузимање лекова  Радићу успева до краја извршења казне. У међувремену, док је још на условној ( недавно му је истекла казна) Радић поново извршава радње због којих је и осуђен. Прогањање и узнемиравање лица су нешто чиме се Радић већ годинама уназад бави. С тим што су то сада нове жртве. Радићево кршење прописаних мера, као и условне казне су пријављене, међутим ни после више година од чињења истих, надлежни органи првосходно Више јавно тужилаштво у Београду не реагује. У међувремену, Радић гомила своју империју користећи неделовање надлежних служби као и многих други „рупа“ у Законима. Стефан Радић је члан Српске напредне странке готово од оснивања. Први пут када се „посвађао“ са напредњацима јавно је поцепао чланску карту, међутим и даље је наставио да сарађује са њима.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар