Почетна » Не давимо Београд на скупштини Европске партије зелених

Не давимо Београд на скупштини Европске партије зелених

од Други Пишу
0 коментар

Представници покрета Не давимо Београд Биљана Ђорђевић, Добрица Веселиновић и Роберт Козма, учествују у оквиру главног програма 35. Савета Европске партије зелених, политичког органа који се састаје два пута годишње да донесе одлуке између два конгреса, а који се овог пролећа одржава у Риги. Не давимо Београд је дугогодишњи партнер и ускоро и будући члан ове европске породице Зелених партија.

Теме овогодишње скупштине су усаглашавање и израда заједничких ставова о трговинској политици у Европској унији и Европи, решавање енергетске кризе, енергетског сиромаштва и остваривање енергетске независности земаља Европе и прелазак на обновљиве изворе енергије.

Посебна сесија скупштине Зелених посвећена је регионалној сарадњи на Балкану и потенцијалу чланства земаља Западног Балкана у Европској унији. На овој сесији, као главна говорница учествује Биљана Ђорђевић, посланица Не давимо Београд и коалиције Морамо у новом сазиву Народне скупштине. Она ће на панелу Балканске мреже у оквиру Европске партије зелених поручити да се у Србији појавила зелено-лева политичка снага која може у будућности да преокрене процес аутократизације али да је потребно да се ЕУ реактивира у Србији и на Балкану тако да се уместо подршке стабилократама искреније отвори питање квалитета демократије односно поновне демократизације. Демократизација не може ићи одвојено од укључивања европског стуба социјалних права који до сада није био део процеса евроинтеграција а значајно би повратио поверење у овај процес.

“Неке од главних тема за сарадњу у региону су улагање у јавни градски превоз, успостава финансијских инструмената за енергетску ефикасност и изолацију стамбених јединица, али и развој регионалне железничке инфраструктуре као ефикасног и одрживог превоза. Звучи сулудо, али ми данас нажалост немамо железничку конекцију са Сарајевом и Загребом. То морамо изменити, а развој железничке инфраструктуре је и нови тренд у Европској унији” – поручио је Добрица Веселиновић, шеф одборничке групе Не давимо Београд и коалиције Морамо – За добар град који учествује на панелу о успостављању енергетски ефикасних градова на Западном Балкану. “Са нашим колегама из региона

Посебан фокус овогодишње Скупштине Зелених је и на размени искустава у изградњи покрета, партија и партијском организовању на демократски начин и стратегијама вођења изборних кампања у чему учествује Роберт Козма, шеф градског изборног штаба Не давимо Београд и коалције Морамо – За добар град

“Занимљиво је чути искуства пријатеља и сарадника из других европских и регионалних земаља. Ми смо им представили наше искуство изградње покрета, укључивање грађана у политику, са циљем да се у једном недемократском контексту изборимо за представљање тема које су битне грађанима као што су заштита животне средине, изградња солидарног и социјално праведног душтва, побољшање квалитета живота и борба за демократске и независне инстутуције” – поручио је Козма.

Можда ти се свиди

Оставите коментар