Почетна » СЈ: Претње новинарима у Северној Македонији и Србији

СЈ: Претње новинарима у Северној Македонији и Србији

од Други Пишу
0 коментар

Новинарка Истраживачке лабораторије Македоније (ИРЛ) Маја Јовановска примила је претње од начелника Одељења за урбанизам у Општини Маврово и Ростуша Садредина Елезоског након извештавања о нелегалним објектима који се граде у Националном парку Маврово.

Тим ИРЛ-а је 2. јуна 2022. био у Маврову на састанку са неколико запослених у општини и ЈП Националном парку Маврово. Само је начелник Одељења за урбанизам у општини Садредин Елезоски одбио да се састане са новинарима, иако је, према речима Јовановске, више пута контактиран и још увек се чекају одговори на питања упућена 4. априла. Након што је позвао новинарку Мају Јовановску упутио јој је увреде и претио речима: „Чувајте се данас. Видећете шта би вам се могло догодити ако дођете овамо.”

 

„Раније су ми стизале индиректне претње у вези са истраживањем на којем радим и оне су упућиване од стране људи на моћим и утицајним позицијама. Али ово је први пут да су ми директно претили. У почетку сам се заиста уплашила, јер истраживања на којима радимо све више доказују политичке и пословне интересе за уништење највећег националног парка Маврово“, рекла је Јовановска за АЈМ поводом ових претњи.

 

Још једна претња упућена је српском новинару портала Нова.рс Пери Јововићу.

 

Јововић је пре два дана, 5. јуна 2022. године, на Инстаграму добио претећу поруку са профила под називом „Црвени ђаволи“, следећег садржаја: „Мислиш да смо заборавили кад си био у Приштини? П…. не знаш шта ти се спрема!“

 

С обзиром на то да је Јововић пре осам месеци добио неколико озбиљних претњи, које су још у поступку пред тужиоцем, новинар је уплашен и разочаран корацима који су предузети до сада.

 

“Овакве поруке нису реткост, али то никако не значи да нису опасне – јер никада не знате ко и када ће вас заправо пронаћи и покушати да вам науди. Лично немам поверење да ће институције урадити свој посао и пронаћи одговорне, али се ипак надам да у њима постоји мало људскости и савести и да су свесни да се овакве ствари сутра могу десити њима, њиховој породици, деци и пријатељима”, изјавио је Перо Јововиц́ за СафеЈоурналистс мрежу.

 

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8200 медијских професионалаца на Западном Балкану, најоштрије осуђује пријетње упуц́ене новинарима и позива институције у Северној Македонији и Србији да реагују у најкрац́ем могуц́ем року- да се пронађе и санкционише починилац у Србији и да господин Елезоски сноси последице свог понашања у Северној Македонији.

 

Драган Секуловски, директор СафеЈоурналистс мреже такође тражи хитну реакцију надлежних органа.

 

“Када дође до озбиљне опасности по живот новинара само зато што раде свој посао у интересу јавности, од највец́е је важности да институције брзо реагују. Стога Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво морају показати капацитет и спремност да истраже и касније казне починиоце. То је једини начин да се смањи политика некажњивости и демотивишу будући напади на медијске раднике“, рекао је Секуловски о овим претњама.

 

Мрежа Сафејоурналистс ће о овим случајевима обавестити релевантне међународне актере.

 

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб – Тирана, 7. јун 2022.

 

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар