Почетна » Нишки кардиохирурзи успели: После 12 радних викенда нема више листе чекања

Нишки кардиохирурзи успели: После 12 радних викенда нема више листе чекања

од Други Пишу
0 коментар

„После скоро 100 дана рада и 12 узастопних радних викенда циљ који је поставила Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш да се елиминишу све листе чекања за кардиоваскуларне операције је остварен! Листе чекања од данас на нашој клиници не постоје“, објавио је на Фејсбуку Драган Милић, директор клинике за кардиохирургију нишког Клиничког центра.

Милић је написао да се од данас клиника враћа на редован режим рад, а да ниједан пацијент који прође анестезиолошку амбуланту неће чекати операцију дуже од 5-15 дана.

Према његовим речима, на почетку године постојала је листа чекања на којој су се налазила 149 болесника. Она је претворена у листу заказивања на којој се сада налазе 42 пацијента. Операције које су се прошле године чекале три до четири, а понекад и шест месеци, више се неће чекати, написао је Милић.

„У ових 100 дана урађено је укупно 248 операција, а прошле године за исто време 117. Само је у марту месецу ове године урађено невероватних 98 операција. Број хоспитализованих болесника у прва три месеца прошле године био је 145, а ове чак 353! Број амбулантних прегледа за период јануар-март ове године износио је 3.014, а прошле године 1.467. Дакле, у односу на прошлу годину дошло је до дуплирања броја операција, броја прегледа и броја хоспитализација…. Једино је стопа смртности остала иста – испод 2 одсто (1.98%) укључујући и хитне случајеве“, објавио је директор нишке акрдиохирургије на свом Фејсбук налогу.

Он је посебно истакао да није преминуо ниједан пацијент који је оперисан током викенда и да се није показала тачном претпоставка да се током викенда губи концентрација и опада квалитет рада.

Лекари нишке кардиохирургије су у децембру 2022. године затражили да им се дозволи да волонтерски раде и викендом, како би се смањиле листе чекања, а од Министарства здравља, УКЦ и РФЗО су тражили да им се обезбеди материјал за рад. Међутим, на одговор су остали неми и министарство и управа Клиничког центра, па су лекари самоиницијативно решили да спроведу свој план у дело.

Доктор Милић каже да је све горе наведене резултате за 100 дана постигла иста екипа људи, са истим или чак нешто мањим бројем извршиоца у односу на прошлу годину. Он истиче да је поносан на целокупно особље клинике које је „истрајно и пожртвовано издржало овај екстремно јак темпо рада и испунило дато обећање да ће елиминисати листе чекања“.

„Пошто рад викендом није био плаћен, доказали су да постоје важније ствари од новца – а то је брига за пацијента. Брига за оне људе са којима живимо, које можда и срећемо у граду а нисмо ни свесни да им је помоћ потребна“, написао је директор кардиохирургије.

Он је захвалио и надлежнима који су обезбедили довољно потрошног материјала, напомињући да званично одобрење за овај допунски рад никада нису добили.

Поред наде да ће се на клиници обновити опрема и бити запослено још људи, Милић скреће пажњу да је смањен број анестетичара, али и хигијеничара и болничара у односу на прошлу годину, што према његовим речима потенцијално може озбиљно да угрози резултате рада и чињеницу да клиника готово да и нема постоперативне инфекције.

foto N1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар