Na zelenim pijacama se često ne poštuje propis da se jasno mora videti koliko koja izložena roba košta
ONO što se smatra nezaobilaznim delom atmosfere na prestoničkim pijacama – cenkanje, mimo je zakona! Naime, postoji Odluka o pijacama kojom se, između ostalog, predviđa da za svaki proizvod na tržnici prodavac mora da istakne koliko on košta na vidnom mestu. Međutim, „usmeni dogovor“ trgovca i prodavca i dalje ostavlja u senci malobrojne cedulje sa cenama na Zelenom vencu. Osim nekoliko dana u proleće…
Iako je propis na snazi, prodavci naglašavaju da ih niko nije obavestio da moraju da istaknu koliko dinara košta roba na tezgi.
– Ovde sam već 25 godina i znam da niko nije kažnjen zbog toga – kaže vremešni prodavac Joco Đurić, koji je uredno postavio cene na svoje vrganje, pomorandže i paradajz. – Pričalo se nešto u poslednje vreme o tome, ali niko od šefova nije došao da nam to kaže lično.
Mada se za one koji se usude da prekrše pomenuto pravilo predviđa kazna od 2.500 do 250.000 dinara, „ruka“ zakona, prema rečima proizvođača i preprodavaca, nije još stigla do njihovih džepova. Oni smatraju da će taj propis ostati mrtvo slovo na papiru, jer nije održiv u uslovima borbe sa konkurencijom.
– Nikada sve kolege neće poštovati to pravilo. Tako će na primer neko da ponudi jeftinije ili skuplje voće koje i ja prodajem – objašnjava „plastično“ jedan od prodavaca. – A ja, ako napišem cenu na papiru, mušterija će samo da prođe pored moje tezge. Ovako zastane pa pita, a onda pregovaramo i obično se dogovorimo.
DAJ, BRE, LUK, NISU VAŽNE PARE
MLADI svežnjevi divljeg belog luka sremuš, čija je veza koštala 50 dinara, ležali su skoro na svakoj tezgi na pijaci Zeleni venac.
– Daj mi dve veze, nebitno koliko košta – kaže jedan od kupaca prodavačici. – Ovo mi je za zdravlje i bitno mi je da ga ima, a da li je napisana cena ili ne, ne interesuje me.
MORAČ, KORIJANDER, ANIS, KIM…
MALE kutije začina morač, korijander, kim i anis poreklom iz Beljevca kod Mladenovca koštale su svega 20 dinara. Pakovanja ovih aromatičnih suvih samlevenih stabljika, koje u malim količinama jelima daju posebnu aromu, polako su jedno po jedno nestajali sa tezgi u dubine cegera, uglavnom sugrađanki.
J. NOVAKOVIĆ Novosti