Почетна » Борцима измичу права

Борцима измичу права

од admin
0 коментар

 ВЕТЕРАНИ и њихова удружења нису задовољни Нацртом закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица чији је предлагач Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Овим предлогом, како кажу, постају видљиви, али њихови проблеми – остају исти.

Нека удружења, попут Сабора борачких организација Србије (САБОР), која су учествовала у раду Радне групе и припреми Нацрта, не желе да учествују у јавној расправи, јер тврде да је законски текст у међувремену промењен.

Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад на критике одговара да закон сублимира све до сада постојеће прописе, неколико закона и подзаконских аката који су до сада уређивали ову област.

– Желели смо да на тај начин објединимо све прописе и дођемо до закона који ће важити за све борце на територији Србије – рекао је Нерић.

Дејан Марјановић, председник САБОР-а сматра да се утврђивање статуса и права борца из времена НАТО агресије свео се на број дана проведених на ратишту, иако је цела земља била у ратном стању.

– Није исто бити борац са Кошара или палити гуме на мостовима – сматра наш саговорник. – Желели смо конкретнији пропис, а добили смо одредбе које су остављене на тумачење правницима.

Марјановић сматра да ће и примања ратних војних инвалида због начина одређивања основице и другачијег обрачуна бити нижа него до сада. Овим прописом није регулисано ни здравствено осигурање, већ и даље потпада под законе о здравственом осигурању.

– Не желим да ме држава третира као социјални случај који стално моли и кука да би добио мрвице – каже Чачанин Ненад Станић, ветеран са Кошара. – Проблем је што наша права нису загарантована. У Нацрту се не помињу људи који су учествовали у сукобима на југу Србије 2001, нити они који су се борили 1998, што је недопустиво.

Према Нацрту статус борца добиће припадници Оружаних снага Републике Србије, Војске Краљевине Југославије и ЈВуО, односно Равногорског покрета, који су учествовали у антифашистичкој борби у Другом светском рату.

Из новије историје статус борца имаће припадници оружаних снага СФРЈ у периоду од 17. августа 1990. године до 27. априла 1992. године, затим оружаних снага СФРЈ стационираних на територији БиХ до 19. маја 1992. године, као и оружаних снага СРЈ, СЦГ, односно Србије који су вршили војне или друге дужности у оружаној акцији предузетој за време мира ради одбране суверенитета, независности и територијалне целокупности државе после 27. априла 1992. године и у периоду НАТО агресије на СРЈ.

ВИДОВДАН

РАТНИ ветерани су на првој јавној расправи одржаној у Врању навели да имају много проблема, нарочито око запошљавања и здравствене заштите. Они предлажу да се Видовдан прогласи даном ветерана, за шта до сада нису наишли на разумевање надлежних. Јавне расправе о Нацрту закона о борцима заказане су у Лесковцу, Крагујевцу, Ужицу, Зајечару…

ДОБРОВОЉЦИ 

ИЗ редова добровољаца, статус борца може добити само особа која је била укључена у састав званичних војних јединица СФРЈ, Савезне РепубликеЈугославије, државне заједнице СЦГ, односно Републике Србије.

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА-Д. РИСТИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар