Почетна » Директор Инспекције рада: Од 2012. до данас на послу страдало 246 радника

Директор Инспекције рада: Од 2012. до данас на послу страдало 246 радника

од admin
0 коментар

 

„Само прошле године смо поднели 40 пријава, али нико није кажњен казном коју је предвидео закон – од две до 12 година затвора“, рекао је Ђуровић, додајући да је само једно лице због пропуста који је узроковало страдање радника, било кажњено затворском казном од годину дана.

Говорећи у случају смрти радника у недељу на градилишту у Чика Љубиној улици који је погинуо када се обрушио део зида са висине од 15 метара, Ђуровић је рекао да је инспекција у претходном периоду на том градилишту имала 26 пријава од извођача и подизвођача.

„Ми смо излазили 16 пута и вршили надзор, том приликом смо затекли низ неправилности. Чак смо радили два ванредна надзора по пријави на инфо телефон и због тих неправилности донели пет решења о забрани рада, поднели четири захтева за прекршајни поступак“, рекао је Ђуровић.

Он је нагласио да инспекција тренутно прикупља сва сазнања до којих може да дође, обавља разговоре, прикупља документацију и вероватно ће имати основа за покретање кривичне пријаве.

„Сви који су одговорни у ланцу да нешто спрече да не дође до смртног страдања морају бити што више у функцији тога да се сузбије било какав разлог због чега неко страда“, рекао је Ђуровић.

Рад на црно и мрежа подизвођача

Двојица радника, од којих је један након задобијених повреда на градилишту у центру Београда преминуо, радили су без закљученог уговора о раду или другог уговора, односно „на црно“ , речено је у Министарству за рад за Инсајдер.

Ово градилиште које је пријављено по „законским прописима још у новембру 2017. године“ карактерише и велики број подизвођача што је препознато као један од проблема у заштити права радника.

Инвеститор на градилишту је фирма „Профилеон Плус“ која је у власништу фирме Делта реал естате, а која је део Делта холдинга Мирослава Мишковића.

Главни извођач радова на градилишту је фирма „Миллениум теам“, у власништву Стојана Вујка и Ивана Бошњака.

Миллениум теам је ангажовао фирму „Врр цонструцтион“ за извођење грубих радова, а ова фирма је ангажовала предузетника Александра Станковића, фирму за услуге у грађевинарству „Ацко цонтруцтионс“ Београд, преко уговора о пословно – техничкој сарадњи.

Управо је Станковићева фирма ангажовала погинулог и повређеног радника, и то на црно, а није их пријавила ни на обавезно социјално осигурање.

Упркос јасним прописима, у Србији сваке године гине велики број радника на својим радним местима па ја тако само прошле године страдало најмање 53 радника, од којих је трећина радила у грађевинском сектору.

Лоша статистика настављена је и у 2019. години, коју је држава прогласила годином безбедности и здравља на раду јер је од почетка године на радним местима страдало 19 радника.

Један од њих је и Д. Д (1988. годиште) који је погинуо 25. фебруара на илегалном градилишту на Врачару. Како је открио Инсајдер, инвеститор на том градилишту у Београду је фирма ММЛ Бауинвест Гроуп у власништву бившег фудбалера Црвене звезде Михајла Пјановића. Према документима до којих је дошао Инсајдер, радови су почели неколико месеци пре званично одобреног датума почетка радова.

РТС, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар